Hirdetés
MTI

Európai határ menti zöld övezetek létesítésének lehetőségeiről kezdődött nemzetközi konferencia Sarródon a Világ Természetvédelmi Unió (IUCN) rendezésében. A német szövetségi kormány támogatásával rendezett háromnapos tanácskozást 17 ország 65 résztvevőjével nyitották meg.

Az állami hivatalnokok, természetvédelmi szakértők a nemzetközi szimpóziumon megvitatják, hogy miként jöhet létre az elbontott vasfüggöny mentén a Barrents-tengertől az Adriáig egy folyamatos, határokon átnyúló zöld övezet. A plenáris ülésen Harmut Vogtmann, a Német Szövetségi Természetvédelmi Hivatal elnöke úgy vélekedett: nem új védett területeket kell mindenáron létrehozni, inkább a szelíd tájgazdálkodásban – ilyen a legeltetés, gyepgazdálkodás – érdemes gondolkodni, ami a természet megőrzését elősegíti. Megítélése szerint rendkívül fontos minden érdekeltet meggyőzni a program támogatásáról. Emlékeztetett arra, hogy a határ menti zöld övezetek létesítésének gondolata Németországból indult, hiszen Németország határán egykor 1400 kilométer vasfüggöny emelkedett.
E témában az első konferenciát tavaly Bonnban tartották, a mostani második konferencián megalakulnak a döntéseket előkészítő munkacsoportok. Tamas Marghescu, az IUCN kelet- és közép-európai regionális igazgatója előadásában rámutatott: a határ menti zöld övezet program nem akar konkurálni az Európai Unió Nautra 2000 programjával, hiszen ugyanazon cél érdekében tesz erőfeszítéseket. Ezért is tartaná fontosnak a zöldövezet gondolat európai szintre emelését. Az igazgató szólt arról az uniós vállalásról is, miszerint 2010-re meg kell állítani a fajok gazdagságának, sokszínűségének csökkentését. E törekvés eléréséhez is hozzájárulhatnak a zöldövezetek az egykori vasfüggöny menti területeken.
Haraszthy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára a magyar-osztrák határ menti közös programokról szólva kiemelte: a két ország közti jó együttműködést, amelynek egyik példája a Fertő-tó mentén a közös magyar-osztrák nemzeti park. Kárpáti László, a Fertő-Hangság Nemzeti Park igazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt tizenhárom évben több ezer hektárnyi vizes élőhelyet, szikes gyepet és szikes tavat rekonstruáltak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás