Hirdetés
APA - Bécs

A bécsi agrártudományi egyetem vizsgálatai szerint Bécsben a háztartási hulladéknak egy negyedét teszi ki a kidobott élelmiszer.

A bécsi polgármesteri hivatal környezetvédelmi tanácsosa kampányt indít a lakosság figyelmének a felkeltésére a meggondoltabb vásárlási szokások felvételére. Különösen az üzletek “kettőt fizet hármat kap” akciói miatt kerül sok élelmiszer egyenesen a szemétbe.

A vizsgálat keretében kilenc lakótelepen kérdezték ki a lakosokat és vizsgálták meg a szemét összetételét. A kidobott hulladéknak mintegy 12 százaléka bontatlan csomagolású élelmiszer volt, főként kenyér, kolbász és sajt. Csupán ez a tétel évente 70 ezer tonnának felel meg. Kukásautókban számolva Bécstől St. Pöltenig érne az élelmiszerrel megrakott kocsisor.

A vizsgálat megállapítása szerint a hatvan év feletti korosztály, azaz a háborús, illetve a háború utáni generáció gyakorlatilag semmiféle élelmiszert nem dob ki. Leginkább a fiatalabb és tehetősebb rétegek hajlamosak élelmiszert is kidobni a szemétbe.

A pazarlásért az élelmiszer áruházak értékesítési akciói tehetőek felelőssé. A kereskedők a romlandó élelmiszereket szavatosságuk lejárta előtt nem sokkal akciók keretében olcsón és nagy tételekben értékesítik, majd a vásárló a dátum lejárta után bontatlanul ki is dobja őket. Az áruházak így gyakorlatilag a vevők közreműködésével szabadulnak meg olyan élelmiszerektől, amelyek szavatosságuk lejárta miatt a nyakukon maradnának és ezért gondoskodniuk kellene megsemmisítésükről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás