Hirdetés

Magyarországon eddig mintegy 3 és fél millió mobiltelefon vált feleslegessé, ennyit dobtak ki. Három év alatt azonban – tehát 2006-ig – ez a szám 8,5 millióra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy ha a kidobott mobiltelefonokat egymás mögé raknánk, akkor 1600 km hosszú lenne ez a sor. Vagyis Budapesttől Párizsig érne.

Egy a XIV. kerületi telepen szelektíven gyűjtik a hulladékot. A mobiltelefonokat együtt a számítógépalkatrészekkel és a televíziókkal, az akkumulátorokat pedig a szárazelemek közé dobják. A környezetvédelmi minisztérium számításai szerint évente körülbelül egymillió mobiltelefon válik feleslegessé. Ezeket most még bárki eldobhatja, de jövőre, az uniós csatlakozás után már törvény fogja szabályozni az elektronikai hulladék feldolgozását.A visszaváltás helyére a tulajdonosnak kell majd elvinnie az elöregedett készülékeket.

1997-ben még csak 100, tavaly már 1300 kilogramm, körülbelül 40 ezer használt akkumulátort gyűjtött össze egyetlen mobilcég. Összehasonlításul: a 2002-ben kidobott mobiltelefonok és akkumulátorok összsúlya 150 000 kilogramm lehetett – ezzel a mennyiséggel 15 vasúti kocsit lehetne megtölteni.
2003. november 8.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás