Hirdetés

Nem csak a mogyoródi Forma1 versenypálya környékén volt nagy a zaj és légszennyezés. A Budapest belső kerületeiben élő több tízezer ember életét is megkeserítette az “utazó cirkusz” helikopteres VIP szolgáltatása. Szombaton és vasárnap 5 percenként folyamatosan húztak el a terület felett a környezetszennyező helikoptertaxik.

Éveken keresztül a főváros III. kerületéből felszállva, Újpest felett helikoptereztek a Hungaroringre azok, akik nem akartak dugóban állni a Forma-1 nagydíj miatt, de idén az egész várost átszelték. Szombaton és vasárnap szinte percenként lehetett helikoptereket látni Budapest felett.

vipheli.hu weboldal helikopter transzfert is kínált a versenyre főváros vagy Ferihegy és a Hungaroring versenypálya között, „stílusos érkezés” címszó alatt, oda-vissza 6-7 ezer euróért.

Az Extinction Rebellion Magyarország a Formula 1 hétvégi Magyar Nagydíja ellen tiltakozott a budapesti Ritz-Carlton hotel előtt. Az XR aktivistái a szálloda támogatásával kiállított versenyautóknál transzparensekkel tartott ülődemonstrációt. Az akcióval a rendezvény környezetkárosító hatásaira hívták fel a figyelmet.

Extinction Rebellion Forma1 demonstráció 2023 07 22 Alföldi Dániel István

Nemcsak a zöld civilek, de Karácsony Gergely főpolgármester is tiltakozott, FB bejegyzése szerint: buszokra cserélné a Forma-1-es helikoptertaxikat.

„amikor néhány ember kényelme érdekében egy egész városnak kell feladnia a hétvégi nyugalmát, az ellenkezik minden közösség írott és íratlan szabályaival”.

Budapest lakói szerinte joggal háborodtak fel azon, hogy helikoptertaxik zúgtak a fejük felett. „Amellett, hogy ezek felesleges környezeti terhelést okoznak, a százezreknek okozott zajteher sincs arányban azzal, hogy néhány kiváltságos valamivel gyorsabban jutott ki a Hungaroringre.”

Karácsony nem szeretné, hogy a budapestieknek a jövőben bedugott füllel kelljen átvészelniük a Magyar Nagydíj hétvégéjét, vagy bármilyen más hasonló alkalmat, ezért „munkatársaimmal

haladéktalanul felvesszük a kapcsolatot a szervezőkkel és az engedélyező hatóságokkal”.

„Szívesen indítunk buszjáratokat inkább a versenypályára, ezek biztosan közösségibb közlekedést biztosítanak és meghagyják a nyugalmat a budapestieknek.”

A főpolgármester posztjára rákontrázott Déri Tibor, Újpest polgármestere, aki azt állította, hogy már a verseny előtt felvette a kapcsolatot a repüléseket irányító HungaroControl Zrt.-vel, és hogy a Formula-1 Magyar Nagydíj vezérigazgatója, Gyulay Zsolt István megígérte neki, hogy a jövőévi magyar nagydíj ideje alatt figyelembe fogják venni a budapestiek érdekeit, és a lehető legkisebb zajterhelésre törekedve választják majd meg a repülési útvonalakat, valamint a repülési magasságot is.

Azért az is hozzátartozik a történethez, hogy a Hungaroring nem ma kezdődött, a főváros három évig szabályozhatta volna a légterét. Most így utólag ez csak amolyan utánlövés.  Nagy biznisz ez pl. a Rogán Antalt helikoptereztető NER havernak ahogy a Telex tavaly írta, egy Budapest–Hungaroring út oda-vissza út fejenként 350 euróba, azaz körülbelül 138 ezer forintba került. Tavaly.

Nyitókép:  Helikopter a Hungaroring versenypálya mellett 2022 –  Olvasói fotó / Telex

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás