Hirdetés

Fellebbezett a 4-es metró létesítési engedélye ellen a Levegő Munkacsoport, mivel az nem tesz eleget a környezetvédelmi előírásoknak, és így súlyos kockázatokkal jár.

A tervek szerint Őrmezőn a metró végállomása mellett egy 1400 férőhelyes mélygarázst és buszpályaudvart alakítanának ki. Emiatt a lakótelepen megengedhetetlen mértékben megnövekszik a levegőszennyeződés és a zajszint, továbbá sportpályák és zöldfelületek kerülnek felszámolásra. Mindez 10 ezer ember életkörülményeit rontaná.
A Levegő Munkacsoport és az őrmezei civil szervezetek szerint a megoldás az lenne, ha ötszáz méterrel meghosszabbítanák a metróalagutat, és a Budaörsi útnál építenék ki a végállomást. A környezetvédelmi engedély előírta, hogy a felszíni BKV járatokat nem szabad ritkítani. Ugyanakkor már most is nyilvánvaló, hogy a metróépítésre sem az állam, sem a Fővárosi Önkormányzat nem fog megfelelő összegeket fordítani, a hiányzó pénz előteremtésére pedig jelentős forrásokat vonnak el a BKV-tól és drasztikusan emelik a jegyek és bérletek árát. Mindennek a következtében azok is autóval járnak majd, akik eddig tömegközlekedéssel utaztak, ami tovább súlyosbítja a főváros környezetének állapotát és a közlekedésének helyzetét is.
A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint a közlekedésfejlesztési pénzek arányosabb felhasználásával ez a gond is megoldható. A fellebbezés teljes szövege a http://www.levego.hu/kiadvany/4metro_felleb_kozlfel04.pdf Internet címen olvasható.
Budapest, 2004. március 24. 
Levegő Munkacsoport / Clean Air Action Group Budapest, Pf. 1676, HU-1465, Hungary T: +36 1 411-0509, 411-0510, 266-0854

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás