Hirdetés

A Levegő Munkacsoport meglepődve tapasztalja, hogy az ÁNTSZ a II. kerületben szúnyogirtóként használt diklórfosz hatóanyagról (melyet a kipermetezett UNITOX 100 SC nevű szer tartalmazta) azt állítja, hogy ennek az emberre semmiféle egészségkárosító hatása nincs, és hogy emberben rákkeltőnek nem nyilvánította senki.

Ez az tény nem áll összhangban az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) és az Egészségügyi Világszervezethez tartozó Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) minősítésével. Az előbbi szerint a diklórfosz valószínűleg emberi rákkeltő („probable human carcinogen”, B2) az utóbbi szerint pedig lehetséges emberi rákkeltő („possible human carcinogen”, 2B).
Azt senki sem tagadta, hogy ez a szer az EPA szerint állatokon bizonyítottan rákkeltő. Ez már önmagában felveti annak a jogosságát, hogy lehet e közparkokban, kertek környékén alkalmazni. Nem igaz, hogy a diklórfoszt sehol nem tiltották be. A korábban említett Dánián, Svédországon és Indonézián kívül 2002-ben Nagy-Britanniában is betiltották a szert valószínű rákkeltő hatása miatt. A világ sok részén ezt a hatóanyagot csupán súlyos esetben, szúnyogok okozta járvány elkerülése érdekében alkalmazzák.
A magyar növényvédelemben a diklórfosz hatóanyagú szerek használata esetén a jogszabály három napos munkaegészségügyi várakozási időt ír elő, ami azt jelenti, hogy védőfelszerelés nélkül a kezelt mezőgazdasági területre három napig embernek bemenni tilos egészségügyi megfontolásokból. Az ÁNTSZ ugyanerre a hatóanyagra lakott területen semmilyen megkötést nem tesz. Az ÁNTSZ szintén többször hivatkozott arra, hogy a szer használata jogos, hiszen szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szúnyogirtásra engedélyezhető hatóanyagok listáján. E listán szerepel többek között a hazánkban 1968-ban betiltott, sok százezer ember megbetegedéséért és haláláért felelős DDT is.

Mindezek alapján újfent felszólítjuk a hazai hatóságokat, hogy szüntessék be ezen hatóanyag használatát.
Melléklet: Darvas Béla ökotoxikológus professzor szakvélemény e hatóanyagokról. Kapcsolatfelvétel: bdarvas@freemail.hu


Darvas Béla ökotoxikológus professzor szakvéleménye


További felvilágosítás: Simon Gergely, programvezető, Levegő Munkacsoport, mobil: +36 20 33 44 336

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás