Hirdetés
Forrás: OKT

Egy tucat európai tanácsadó testület üzenete Európa döntéshozói számára. Konferenciát szervezett az Országos Környezetvédelmi Tanács Vácon. 

A kormány környezetvédelmi tanácsadó testülete az Országos Környezetvédelmi Tanács (OKT) a hasonló küldetésű európai szervezeteket tömörítő EEAC (European Environmental Sustainable Development Advisory Councils) hálózattal közösen 2005. október 6-8. között Vácott nemzetközi konferenciát tartott, ahol 12 európai ország szakemberei vitatták meg a vidékfejlesztés lehetőségeit az Európai Unióban.



workshop
workshop
A delegáltak három nap alatt négy különböző aspektusból járták körül a problémát. Azt vizsgálták, hogy a vidékfejlesztés milyen módon tud megfelelni a globális klímaváltozás, a csökkentő biológiai sokféleség, az EU Liszaboni célkitűzései kihívásának, és mindezt milyen intézményi keretek között teheti európai és nemzetközi szinten. Mivel az üzenetet az európai döntéshozók számára készítették a szakemberek, ezért a Liszaboni folyamat fő fejezetei szerinti bontásban fogalmazták meg azt.

Gazdasági növekedés:
A vidékfejlesztés fő jellemzője a multifunkcionalitás kell legyen, amely egyaránt támaszkodik a tradicionális és az újabb keletű megoldásokra, ugyanakkor nem károsítja a sem a közösségi kapcsolatokat sem az ökoszisztémát. Különös figyelmet kell fordítani a természet által nyújtott és az emberi tőkéből nyerhető hozzáadott értékekre. A biológiai sokféleség csökkenése megállításának fontos feltétele, hogy hatékony agrár-környezetvédelmi intézkedések szülessenek, amelyek megvalósítása során törekedni kell a Natura 2000 követelmények teljesítésre az Európai Unió vidékfejlesztési pénzügyi alapjai segítségével.



workshop2
workshop2
A társadalmi összetartozás megvalósításához nélkülözhetetlen az élethosszig tartó tanulás: újabb és újabb képességek és készségek megszerzése annak érdekében, hogy az innovatív megoldásokat a társadalom tagjai tömegével legyenek képesek elsajátítani és alkalmazni.


A fenntarthatóság programját (Göteborgi csúcs 2001) integrálni szükséges a Liszaboni folyamatba. A foglalkoztatás növelését és a gazdaság fejlesztését fenntartható módon, a társadalom jóléte érdekében kell elérni. A vidékfejlesztés tekintetében ez annyit is jelent, hogy meg kell őrizni, és ha lehet helyreállítani a meglévő és rekonstruálható természeti értékeket, a vidék sokféleségét és megtartó képességét.

A fenti célok megvalósítása „jó kormányzást” igényel, amelyben a társadalmi programok politikai előkészítése és a politikai döntések során ezen alapértékek központi szerepet töltenek be, miközben elérésüket folyamatosan ellenőrizni és nyomon követni lehet.




Persányi Miklós sajtótájékoztatója
Persányi Miklós sajtótájékoztatója
Az összeurópai vidékfejlesztésről szóló állásfoglalást és annak Vácott megfogalmazott kiegészítését az EEAC eljuttatja mind az Európai Bizottsághoz, mind a tagállamok kormányaihoz. A konferencia zárónapján a Holland Vidékfejlesztési tanács elnöke és az Országos Környezetvédelmi Tanács elnöke közösen adták át a dokumentumokat Dr. Baráth Etele, európai uniós koordinációért felelős tárca nélküli miniszternek, Dr. Persányi Miklós, környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, valamint Dr. Nyújtó Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium EU tagállami és agrár-vidékfejlesztési ügyeiért felelős helyettes államtitkárának. Mindhárom politikus ígéretet tett arra, hogy mind nemzetközi mind nemzeti szinten képviselni fogják az állásfoglalásban leírtakat.




jákotpusztai kirándulás
jákotpusztai kirándulás



A vidékfejlesztés fenti elveinek a gyakorlatban történő megvalósulását a résztvevők a Váctól nem messze fekvő Jákotpusztai Ökofarmon tekintették meg.





TOVÁBBI KÉPEK SAJTÓSZOBÁNKBAN:
Fenntartható vidékfejlesztési konferencia Vácon 1 >>>
Fenntartható vidékfejlesztési konferencia Vácon 2 >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás