Hirdetés

250 hulladékgyűjtővel elindult a szelektív gyűjtés Ferihegyen. Az utasok és a dolgozók mától papír, műanyag/fém és vegyes – konténer-részbe helyezhetik el a hulladékokat. A 15 Margitszigetnyi légikikötő napi 7 tonna szemetet termel, melynek 60%-a lesz újrahasznosítható.

Az új szelektív hulladékgyűjtő konténerek mai jelképes felavatásával elindult a szelektív hulladékgyűjtés Ferihegyen. A hulladékgyűjtőket Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára, Viszkei György, az ÖKO Pannon Kht. ügyvezető igazgatója és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója avatta fel a repülőtér 2B termináljának indulási szintjén.

A Budapest Airport még tavaly döntött úgy, hogy Ferihegy egész területén bevezeti a szelektív hulladékgyűjtést. Ennek részeként most 250 szelektív hulladékgyűjtőt helyezett el a repülőtér utas termináljain és irodahelyiségeiben. Az utasok és a dolgozók három – papír, üveg és vegyes – konténer-részbe helyezhetik el a hulladékokat. A szelektív hulladékgyűjtést végző Avermann Kft., a repülőtéren egy kézi előválogató állomást is üzembe állít, ahol a vegyes hulladékokból további újrahasznosítható részeket különítenek el. A válogatás után a cég bálákba tömöríti a hulladékot, majd továbbszállítja a megfelelő hulladékhasznosító és kezelő létesítményekbe.

Oláh Lajos, a KVVM államtitkára az eseményen elmondta: “Egy ember 300 kiló hulladékot termel otthon és 150 kilót a munkahelyén évente, és ennek 80 százaléka a hulladéklerakókon végzi. Ezért tartom kiemelt fontosságúnak az ehhez hasonló kezdeményezéseket, amelyek az újrahasznosítás irányába terelik a hulladékot.”
Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója szerint: “Jelentős nap a mai, hiszen az új tárolók kihelyezésével Ferihegy végre a zöld repülőterek közé került. A repülőtér fejlesztése, bővítése és modernizálása nemcsak új terminálépületek létrehozását és az utas-szolgáltatások színvonalának emelését jelenti, hanem egyben a legkorszerűbb környezetvédelmi technikák és szemléletmódok alkalmazását is. A repülőtér működtetését és fejlesztését pedig csak úgy tudjuk elképzelni, hogy eközben a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után a földön.”

A Budapest Airport az ÖKO-Pannonnal közösen az utasok és a repülőtéren dolgozók számára kommunikációs kampányt indított Ferihegyen. Viszkei György az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója elmondta: “A szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítése a ferihegyi repülőtéren amellett, hogy példaértékű, egy kisebb magyar város hulladékmennyiségének kezelésére nyújt korszerű megoldást. Az ÖKO-Pannon Kht. kiemelten fontosnak tartja az utasok és a személyzet tájékoztatását, ezért olyan eszközökkel segíti a helyes válogatást, mint a gyűjtőedényekre kihelyezett matrica és a plakát”.

A szelektív hulladékgyűjtés eredményeként hatalmas mennyiségű kommunális szemét újrafeldolgozása válik lehetővé Ferihegyen. A repülőtéren évi 8,6 millió utas és 10 millió látogató után kell takarítani, és naponta termelnek hulladékot a légikikötő területén működő cégek is. Több mint hatvan cég kb. 13 ezer munkatársa dolgozik nap mint nap a repülőtéren, ami megegyezik Balatonfüred lakosságával. Ferihegy egy önálló kisváros, amely saját hőerőművel, víztisztítóval, belső buszjárattal és fogorvosi rendelővel rendelkezik. Éppen ezért nem meglepő, hogy a 15 Margitsziget területű légikikötő jelenleg napi 7 tonna szemetet termel. A jövő évtől ennek a mennyiségnek a 60 százaléka újrahasznosításra kerül, vagyis napi négy tonnával kevesebb hulladék terheli a környezetet. A Ferihegyi repülőtéren keletkező szemét nagy része papír (40 százalék), konyhai hulladék (32 százalék), illetve műanyag (18 százalék).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás