Hirdetés
greenfo/ MTI

Hatékony fegyver kerülhet az ember kezébe az évezredek óta kiirthatatlan kártevő, a svábbogár elleni küzdelemben, miután amerikai tudósoknak sikerült azonosítaniuk és mesterségesen előállítaniuk az egyenesszárnyú rovar szexuális szaganyagát.

Mint a Science tudományos folyóirat cikkéből kiderül, Wender Roelof és kollégái a Cornell Egyetemen próbáltak az eddigi csótánycsapdáknál hatásosabb eszközt találni a visszataszító “háziállat” elleni harchoz. A német csótány (Blattella germanica) a mérsékelt égövi országokban előforduló leggyakoribb csótányfaj. Világosbarna színű, teste 11-13 milliméter hosszú, mindkét ivar jól fejlett szárnnyal rendelkezik, bár csak igen ritkán repülnek. Különösen lakótelepi házakban tud tömegesen elszaporodni, mivel a központi szeméttárolók ideális élőhelyet biztosítanak neki, majd onnan a fűtéscsövek, szellőzőjáratok mentén minden lakásba bejut. (Nem tévesztendő össze a konyhai svábbogárral /Blatta orientalis/, amely fekete színű, nagyobb és nőstény egyedeinek csak szárnykezdeményei vannak.)

Mivel a ragasztót tartalmazó eddigi csótánycsapdák nem váltak be, a legtöbb helyen (kórházak, nagyüzemi konyhák, sütödék, szállodák) nagymennyiségű rovarirtó kiszórásával kellett küzdeni a kellemetlen “társbérlők” ellen. Évtizedek óta folyt célirányos kutatás a csótány szexuális ingeranyaga, a feromon után, de csak 1993-ban sikerült megtalálni azt a mirigyet a nőstények testén, amelyik a hímeket vonzó anyagot termeli.
A szexuális illatanyag egy chinon, azaz oxigént tartalmazó, gyűrűs szénhidrogén vegyület, amelynek a kutatók – a csótány latin nevéből kiindulva – a blattellachinon nevet adták. A chinont tartalmazó csapdákkal végzett laboratóriumi és helyszíni kísérletek során a szintetikusan előállított feromon rendkívül hatékonynak bizonyult. A fellépés innen már egyszerűnek ígérkezik: a chinon által csapdába csalt hímek elpusztítása révén a nőstények nem tudnak párosodni, így szaporodni sem – a káros és visszataszító rovarok egy idő után maguktól eltűnnek a megfertőzött helyiségekből, épületekből. Legalábbis ezt remélik a kutatók.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás