Hirdetés

A Fidesz azt kéri a kormánytól, hogy a bősi ügyben érdemi módon gyorsítsa fel és mielőbb zárja le a tárgyalásokat a szlovák féllel, és találjon olyan megoldást, amely alkalmas a Szigetköz ökológiai állapotának rendezésére – mondta Medgyesy Balázs, a Fidesz Zöld Tagozatának elnöke.

A politikus hangoztatta: a Szigetközben élők joggal tartanak igényt kárpótlásra, mivel a magyar kormány az elmúlt években nem tett meg mindent gondjaik enyhítésére. A problémák közül kiemelte a térség gazdasági állapotának romlását a Duna elterelése miatt. “A Szigetköz helyreállítása nem képzelhető el anélkül, hogy a lehetséges legtöbb vizet bevezessék az Öreg-Dunába és a szigetközi holtágakba ” – mondta.
A sajtótájékoztató résztvevői véleményezték azt az elgondolást, hogy a szigetközi településeket az eddig elszenvedett károkért Bősről olcsóbb importárammal kompenzálják. Medgyesy Balázs kifejtette: támogatják, hogy a Szigetköz kompenzációt kapjon a kormánytól. “A szlovák fél a magyar félnek tartozik kompenzációval, a kormány pedig a szigetközi térségnek a mai napig át nem adott vízért” – mondta. Megjegyezte: sürgősen kellene dönteni arról, hogy ezt milyen formában juttatják el a térségnek.

Pap János, a térség fideszes országgyűlési képviselője leszögezte: a Fidesz álláspontja továbbra is az, hogy több vizet kapjon a térség, és nem ért egyet azzal, hogy a szigetközi károk jóvátételeként áramot hozzanak Bősről. Böősy Imre, Ásványráró fideszes polgármestere a sajtótájékoztatón közölte: a település nevében igényelné az olcsóbb áramot, de ezt önmagában nem tartja elegendő kárpótlásnak.
Széles Sándor, Máriakálnok fideszes polgármestere – aki korábban a szlovák féllel tárgyalt az áramimportálás ügyében – a sajtótájékoztatón hangoztatta: szó sincs arról, hogy a szigetköziek számára szállítandó áram fejében a vízmegosztással kapcsolatos álláspont alku tárgyává válna. Megítélése szerint azonban minden lehetőséget meg kell ragadni, ami a szigetközi emberek érdekét szolgálja. Medgyesy Balázs a sajtótájékoztatón javasolta: a kormány nyilvánítsa kiemelt fejlesztési térséggé a Szigetközt. Segítse a régiót hazai és európai uniós támogatásokhoz, és részesítse előnyben a különböző fejlesztési pénzek odaítélésekor.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás