Hirdetés

A házi verebek eltűnőben vannak az angol vidéki területeken, mert nem tudnak elegendő eleséget szerezni a tél túléléséhez, állítják brit kutatók. Néhány populáció remekül érzi magát, de máshol zuhan a létszám.

A házi verebek (Passer domesticus) ugyanannyi utódot nevelnek, mint korábban, de a telet kevesebb madár éli túl. A kitett téli eleség meg tudta fordítani csökkenő létszámú populációk sorsát, állapította meg Mark Whittingham, az Oxford kutatója. Az elmúlt 30 év során a brit vidéki területek házi veréb populációja mintegy 60 százalékkal megfogyatkozott. A többi mezei madárfaj, köztük például a pacsirta, Nyugat-Európában máshol is hasonló, vagy még súlyosabb veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Az aratás után átböngészhető tarlók hiánya lehet a madarak eltűnésének legfontosabb oka, írta Whittingham a Natura tudományos szaklap hasábjain. A mezei madarak korábban a nyári aratás és a tavaszi vetés ideje alatt érintetlenül hagyott táblákról csemegézhettek. De az őszi vetésre való átállás elvágta ezt az élelemforrást. A veréb sanyarú sorsa megmozgatta a brit közvéleményt. Az egyik napilap 5 ezer fontot (1,9 millió forintot) ajánlott fel annak, aki meg tudja magyarázni a madarak eltűnését. Az üggyel kapcsolatban Tony Blair miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki.

Mark Whittingham és kutatócsoportja négy farm környékét vizsgálta meg Oxford mellett. Az egyik területén élő verébpopuláció a 60-as évek vége óta 80 százalékkal csökkent, míg a másik háromnál nem figyeltek meg ilyen veszteséget. A gazdálkodókhoz kiküldött kérdőívek alapján a kutatók kiderítették, hogy az angol farmok tizede az elmúlt húsz évben elveszítette a verebeit. Ezek a madarak társas élőlények, és ez a tény megmagyarázhatja, miért a foltokban helyezkednek el a populációk. A veréb csak a saját közösségében érzi jól magát. Ha a létszám egy adott szintnél lejjebb csökken, valamennyien elvonulnak, mondta Graham Appleton, a British Trust for Ornithology munkatársa.

Segíthetnak a parlagon hagyott csíkok

Jövőre a brit kormány kezdeményezésére beindul egy kísérlet a bőséges és a szűkös mezőgazdasági területek hatásának vizsgálatára. Ennek segítségével számos gazdálkodó bevonásával javítják a vadon élő állatok életfeltételeit. Ennek során például parlagon hagyják a felszántott táblák szélét, és tavaszig kivárnak a vetéssel is. A természetvédők optimisták abban, hogy ezek az intézkedések megállíthatják a madarak fogyatkozását. Kutatási eredmények alapján meg tudjuk mondani, mit kell tenni. A farmerek lelkesen elvégzik a munkát, csak a politikai akarat legyen meg a kezdeményezésre, véli Darren Moorcroft, a királyi madárvédelmi társaság (Royal Society for the Protection of Birds, RSPB) munkatársa.

A brit várások területén élő verebek létszámának meredek esése kevesebb optimizmusra ad okot. London az elmúlt hat évben elveszítette verebei csaknem 60 százalékát, de ennek valódi okát senki nem ismeri. Lehet itt is az élelem hiányán múlik minden, vagy más környezeti hatás, például a légszennyezés játszik szerepet. Ez utóbbi esetben a fejlemények az emberekre is hatással lesznek, mondta Graham Appleton.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás