Hirdetés
greenfo/mti

A ritkaföldfémek felhasználásának jelenlegi ütemét tekintve nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy kimerüljenek a világ készletei. A legnagyobb exportőr Kína is most a  világ legnagyobb szénlelőhelyéért harcol Mongóliában.

Kína szívesen működne együtt Japánnal a ritka földfémeket helyettesítő anyagok kutatásában, fejlesztésében – jelentette ki Csen Tö-ming kínai kereskedelmi miniszter a parlamenti ülésszakhoz kapcsolódó sajtótájékoztatóján. “A ritkaföldfémek felhasználásának jelenlegi ütemét tekintve nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy kimerüljenek a világ készletei” – hangoztatta Csen, azzal, hogy Kína reméli: Japánnal és más országokkal együttműködésben találhatnak alternatív anyagokat, vagy megoldást az újrahasznosításra.

Kína a közelmúltban megszigorította a ritkaföldfémek rendkívül környezetkárosító kitermelését, átszervezte az iparágat és az exportkvóta csökkentésével korlátozta a kivitelt. Ezzel félreérthetetlen jelzést küldött exportpiacainak, különösen Japánnak, Európának és az Egyesült Államoknak, ahol az elektronika, vagy az autógyártás nem nélkülözheti ezeket az ásványi anyagokat. Az érintett államok máris újabb lelőhelyek feltárásába kezdtek, például Mongóliában, Vietnamban és Indiában.

Az elmúlt évben január és november között 35 ezer tonna ritkaföldfém hagyta el Kínát, 14,5 százalékkal több mint, egy évvel korábban. A kivitel 86 százaléka Japánba, az EU-ba és az Egyesült Államokba irányult. Kína a ritkaföldfémek legnagyobb exportőre a világon, a teljes nemzetközi kereslet 90 százalékát elégíti ki, miközben a Föld ismert készleteinek csak mindössze az egyharmadával rendelkezik.


Három nemzetközi konszern maradt versenyben a világ legnagyobb szénlelőhelyének kiaknázási koncessziójáért Mongóliában. A mongol kormány a Tavan Tolgoi lelőhely kiaknázási tenderének második körébe az ArcelorMittal, az Xstrata és a Vale vállalatokat választotta ki.
Az acélipar számára elengedhetetlenül szükséges kokszolható szenet tartalmazó lelőhely kiaknázására pályázott még az amerikai Peabody, a kínai Shenhua vállalat által szervezett konzorcium, a japán Mitsui & Co kereskedőház, valamint egy japán, orosz és dél-koreai cégekből alakult konzorcium.
A lelőhely évi 15 millió tonnás kitermelés mellett 30 évre elegendő kokszolható szenet rejt. A lelőhely a kínai határ közelében, a legközelebbi vasúttól 400 kilométerre fekszik. A kitermelési tender nyertesét június 30-án jelenti be a mongol kormány.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás