Hirdetés
MTI

Megállapodást írtak alá Brüsszelben az Európai Unió és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának magas rangú képviselői (UNEP) arról, hogy a jövőben a két szervezet fokozza közös erőfeszítéseit a nemzetközi környezetvédelmi célok elérésének érdekében.

Az Európai Bizottság nevében Margot Wallström környezetvédelmi felelős, az UNEP képviseletében Klaus Töpfer igazgató látta el kézjegyével az egyezményt, amely az eddiginél hatékonyabb és egységesebb fellépést irányoz elő a globális környezeti fenyegetések ellen.

Az együttműködés fő célja, hogy a két nemzetközi szervezet segítse a két évvel ezelőtti – állam- és kormányfői szintű – környezetvédelmi világtalálkozón született kötelezettségvállalások végrehajtását. Olyan területekről van szó, mint a természeti sokféleség, a vízminőség, az élelmiszerbiztonság, a megújítható energiaforrások használata, a kémiai szennyezőanyagok csökkentése, a termelés és fogyasztás környezetvédelmi szemléletű optimalizálása a fenntartható, de lehetőleg környezetbarát gazdasági növekedés szellemében.

Az egyezmény az aláírók reménye szerint segít abban is, hogy sikerüljön teljesíteni az ENSZ ezredfordulós környezetvédelmi célkitűzéseit, köztük a környezeti egyensúly fenntartását, de még a szegénység és az éhezés elleni harcot is.

A két szervezet között minden szinten igyekeznek javítani az együttműködést, így a megállapodás alapján további közös stratégiai célok és programok kialakítására törekszenek, rendszeres szakértői szintű találkozókat tartanak, illetve a környezetvédelmi programok finanszírozásában is közösen vállalnak szerepet. Az UNEP és az EU már a múltban is számos területen együttműködött, a mostani megállapodás azonban keretet ad ennek, és szervezettebb közös fellépést tesz lehetővé.

Wallström az aláíráskor leszögezte, hogy a környezetvédelmi kihívások ma már nemzetközi választ igényelnek, mivel a fenyegetések jelentős része is globális jellegű. Hozzátette, hogy a két szervezet prioritása megegyeznek, logikus tehát az együttműködés.

Töpfer úgy értékelte, a megállapodás fontos lépés a környezetvédelemben regionális szinten is. Közösen dolgozva jóval nagyobb a siker esélye olyan időszakban, amikor óriási környezetvédelmi és fejlesztési kihívások állnak a két szervezet előtt a klímaváltozástól kezdve az afrikai szegénység elleni küzdelmen át Afganisztán újjáépítéséig – hangoztatta az ENSZ-illetékes.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás