Hirdetés
greenfo/mti

Folytatódott a Duna-stratégia előkészítése tegnap Bécsben, mintegy háromszáz politikus, szakember és civil szervezetek képviselőinek részvételével. A harmadik előkészítő konferencián környezetvédelmi, közlekedési és energiaügyi kérdések szerepelnek a napirenden.

A háromnapos tanácskozás első napján felszólalt mások mellett Dusan Caplovic szlovák miniszterelnök-helyettes és Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter. Dusan Caplovic elmondta, hogy Szlovákia többek között egy Ausztriára, Csehországra, Szlovákiára és Magyarországra kiterjedő multimodális közlekedési csomópont kialakítását javasolja.

Ausztria egyebek mellett a közlekedési infrastruktúra javítására és környezetkímélőbbé tételére, a navigációs technikák fejlesztésére, a megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozó javaslatokat javaslatokat terjesztett elő. Mint arra Michael Spindelegger rámutatott, a formálódó Duna-stratégia különlegessége, hogy olyan makroregionális együttműködés, amelyben az Európai Bizottság ezúttal nem a kezdeményező, hanem a közvetítő szerepét tölti be.

Budapest számára óriási jelentősége van annak, hogy a stratégia még a 2011. első félévi magyar európai uniós elnökség alatt megszülessen – nyilatkozott a konferencián részt vevő Demszky Gábor budapesti főpolgármester. A Duna-stratégia segítségével “Budapest újra tudja pozicionálni magát, mint Észak és Dél, Kelet és Nyugat találkozási pontját”. Központi szerepet ad Budapestnek és lehetőséget nyit olyan beruházások megvalósítására, amelyekhez egyébként 2013 után, a következő uniós költségvetési időszakban nem kapna forrásokat az Európai Uniótól, mert a főváros egy főre jutó GDP-je magas az európai átlaghoz képest – mondta. Nagy lehetőség környezetvédelmi szempontból, a gazdasági növekedés és a kultúrák közötti jobb kapcsolódási pontok szempontjából is – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság, valamint Ausztria és Szlovákia rendezésében zajló tanácskozás az osztrák fővárosban kezdődött, ma Pozsonyban folytatódik és szerdán Bécsben ér véget.

Az előző konferencia februárban Budapesten volt, az előkészítő folyamat júniusban ér véget. Az Európai Bizottság 2010 decemberéig előterjeszt egy akciótervet, amelyet előreláthatólag 2011 fogadnak el. A Duna-stratégia ugyan nem rendelkezik külön pénzügyi eszközzel az Európai Unióban, de az uniós programok keretében jelenleg is számos forrás áll a régió rendelkezésére, a cél ezeknek a forrásoknak az eddiginél jobb kihasználása – fogalmazott a konferenciához készült tájékoztatójában az Európai Bizottság.
A kezdeményezésben 14 ország vesz részt, köztük 8 uniós tagország vesz részt. A 14 ország Ausztria, Bulgária, Csehország, Magyarország, Németország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Montenegro, Moldávia és Ukrajna.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás