Hirdetés

A környezeti oktatás, nevelés, szemléletformálás fontos szerepet játszik a környezetvédelmi tárca feladatai között. Az idén ezekre a célokra csaknem négyszázmillió forint támogatás nyerhető el különböző pályázatokon.

A Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) különös gondot fordít a környezeti oktatással, neveléssel összefüggő feladatokra. A munka koordinálását a tárca szemléletformálási és szakmai kapcsolatok főosztálya végzi. Mint Terdik Adrienne főosztályvezető elmondta, évente pályázatok kiírásával igyekeznek ösztönözni a magyarországi környezet és természet védelmét közvetlenül segítő közcélú feladatok megvalósítását. A támogatást a környezetvédelmi alap célfeladat-fejezeti kezelésű célelőirányzat (továbbiakban: KAC) terhére nyújtják.
A célelőirányzat elsősorban a környezetkímélő gazdasági szerkezet kialakítását, a környezeti ártalmak megelőzését, a környezetterhelés mérséklését, a bekövetkezett környezeti károk felszámolását, a tájrendezést, továbbá a természeti erőforrások megőrzését segíti. Hozzájárul továbbá a természeti értékék, területek megóvását, fenntartását, helyreállítását célzó erőfeszítésekhez.
Emellett ösztönzi a leghatékonyabb környezetvédelmi technológiai és kutatási megoldásokat, a környezet és a természet védelmét szolgáló oktatási-nevelési tevékenységet, a természeti értékek bemutatását, ezáltal segíti a társadalom környezeti szemléletének fejlődését. Mint megtudtuk, a KöM a célelőirányzat idei felhasználási terve alapján csaknem négymilliárd (3 895 78G 300) forintot fordít közcélú környezetvédelmi és természetvédelmi feladatok finanszírozására. Közcélú feladatnak minősül – többek között – a környezet védelmét szolgáló oktatási, nevelési, ismeretterjesztési feladatok ellátása, támogatása.
Ezekre a feladatokra a minisztérium az idén közel négyszázmillió (389 578 630) forintot szán – mondta a főosztályvezető asszony. A finanszírozás legalább 50 százalékban közcélú pályázati eljárás, s egyedi döntés alapján történik. A nyilvános pályázatokról és azok támogatásáról az úgynevezett közcélú “d” bizottság tesz javaslatot, és a miniszter dönt.
2002-03-28

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás