Hirdetés

Az óriásteknősök bölcsőjének tartott Galápagos- szigetcsoport az Föld állatvilágának igazi paradicsoma, hivatalosan is a világörökség része.

“Ne érjenek az állatokhoz, ők itthon vannak” – ismételgetik rendre a Santa Cruz-i idegenvezetők a turistáknak. Egy vörös színű, kékhasú rákfaj nem hogy nem fél a látogatóktól, hanem menekülés helyett közeledik hozzájuk. Úgy tűnik, génjeibe épült a bizonyosság, hogy ezek az emberek nem fognak vacsorát főzni belőle, így nincs mitől tartania. Ez az örökség a szigetvilág minden teremtményének részévé vált. A pintyek szinte
beszélgetésbe elegyednek a látogatókkal.
“Hozzáért a fényképezőgépedhez! Rád szállt volna, ha nem mozogsz!” – kiált fel a fotós turista szomszédja. Az öbölben élő hatezer pinty azonnal éles hangú csicsergéssel válaszol, ha emberi füttyszót hall. A Santa Cruztól délre található ayorai kikötő vizén egy Philippe névre keresztelt vadkacsa alkonyattól kezdve két órán keresztül rovarokra, legyekre és pillangókra vadászik, minden nap pontosan ekkor teljesíti “kötelességét”. A fürdőzők sem zavarják Philippe-et, nem törődik a tapintatlan betolakodókkal. 15 ezer óriásteknős, ugyanennyi kis sárkányra emlékeztető iguána, 12 ezer albatrosz, 150 különböző madárfaj (ebből 13 pintyfajta), 60 ezer sörényes fóka és 307 fajta hal végzi mindennapos tevékenységét és éli életét a Galápagos-szigeteken, és ebben egyáltalán nem befolyásolja őket az emberek jelenléte. Az egyetlen elégedetlenkedő a víztisztítással foglalkozó alkalmazott, mivel Philippe emésztésének végterméke az úszómedence mélyén gyülekezik. A vízparti hotel tulajdonosa komolyan gondolkodik azon, hogy a “könnyűlábú Sally”-nek becézett rákocskákra bízza a medence tisztán tartását.

A mini dinoszauroszokra emlékeztető tengeri iguánák egész nap a napon sütkéreznek, hogy felmelegítsék hideg vérüket, és megvetéssel szemlélik a turisták fényképezőgépeit. Kicsivel messzebb Antonio, egy több mint százéves óriás teknősbéka egy kaktuszlevél felé fordítja nyakát. “Az ő feje szolgált alapul az E.T. című film főszereplőjének karakteréhez” – avatja be a titokba a Metropolitan Touring utazási iroda értékesítési igazgatója az AFP riporterét.
2003. március 18.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás