Hirdetés
MTI

Garanciák kellenek a biztonságos működésre a Paksi atomerőműben

A biztonság feltételeinek betartását tekintette a legfontosabb szempontnak a paksi atomerőmű újraindításával kapcsolatban Medgyessy Péter, aki a hétvégén az atomerőműben tett látogatást. A szakemberek feladata eldönteni, hogy újraindítható-e a paksi atomerőmű kettes blokkja az üzemzavart okozó tisztítótartály és a fűtőanyag eltávolítása előtt – mondta a miniszterelnök.
Az atomerőmű kettes blokkjában 2003. április 11-re virradóan a négyévente rendszeres főjavítás során a fűtőanyag-kazetták tisztításakor a tisztítótartályban tárolt elemek a nem megfelelő hűtés következtében megrongálódtak. Az eseményt a nemzetközi skála alapján súlyos üzemzavarnak minősítették. A kettes blokk főjavítását leállították, a sérült elemek és a tartály eltávolítására pályázatot írtak ki, a helyreállítással az orosz TVEL konzorcium szakembereit bízták meg. 

Szerződés-hosszabbítás a paksi atomerőmű és a környező települések között.
Újabb négy évre meghosszabbították az együttműködést a paksi atomerőmű és a környezetében lévő települések között a lakosság hiteles tájékoztatására, és a környezetben lévő radioaktív sugárzás ellenőrzésére. Az erről szóló megállapodást tegnap Pakson írta alá Kocsis István vezérigazgató és Török Gusztáv Kalocsa polgármestere, a Társadalmi Ellenőrző és Információs Társulás (TEIT) elnöke. A megállapodás szerint a 12 évvel ezelőtt alakult TEIT évi 70 millió forintot kap az atomerőműtől, amiből az idén felújítják azt a műszerparkot is, amellyel az erőműtől függetlenül mérik a levegőben és a vízben a radioaktív sugárzást – hangzott el az aláírást követő sajtótájékoztatón.
2004.03.09.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás