Hirdetés

Az orosz-ukrán gázárháború Magyarországot sem hagyta érintetlenül. Bár a hazánkba érkező vezetékekben a nyomás helyreállni látszik, a politikai feszültség nem csökken. Egyetlen szó sem esik arról, hogy az ország energetikai szempontból kiszolgáltatott, holott az önrendelkezés felé is elindulhatna.

Az új év első napja olyan nemzetközi konfliktussal kezdődött, amelynek Magyarország és Nyugat-Európa akaratán kívül lett részese. A mostani eset is nyilvánvalóvá teszi azonban, hogy a gázár és az ellátás biztonsága nem piaci, hanem politikai alkuk kérdése. A jövőben egyre inkább azzá válik. Nemzetbiztonsági, gazdasági és társadalmi szempontból különösen veszélyes az az energiapolitika, amely az ország ellátását hosszú távon is olyan energiahordozókra kívánja alapozni, amelyeket sokezer kilométerről, országokon vagy földrészeken keresztül kell hazánkba szállítani. Az ország működését biztosító energiaellátás így az aktuális világpolitikai helyzet függvénye, jóllehet függetlenségünk e téren nagymértékben növelhető lenne.

Hazánk Kóka János gazdasági miniszter úr szerint a gázellátás biztonságának növelését a Törökország irányában tervezett új csővezetéktől, illetve újabb gáztároló létesítményektől reméli. Nem esik szó itthon arról, hogy függőségünk a fosszilis (olaj, szén, gáz) és nukleáris energiától hosszú távon nem fenntartható. Nem pusztán az instabil nemzetközi politikai helyzet okoz fenyegetést, de az erősödő klímaváltozás, a fosszilis és nukleáris tüzelőanyagok felhasználása okozta ezerféle egészségi, környezeti és gazdasági kár és kockázat is.

Miközben tudjuk, hogy hazánk energiaszükségletének jelentős hányada megújuló energiaforrásokból (nap, szél, biomassza, geotermikus energia) fedezhető lenne. Óriási kihasználatlan tartalékok rejlenek az energiatakarékosság javításában is. Jelen helyzetben a pillanatnyi feladat természetesen a gázellátás biztonságának helyreállítása, a nemzetközi konfliktus rendezésében való részvétel. Az ellátás biztonsága és a környezetterhelés csökkentése érdekében azonban már közép távon erőteljesen és gyorsan emelnünk kell a megújuló energiaforrások részesedését hazánk energiaellátásában. Ez jelentős lépés lenne függetlenségünk visszaszerzése felé.

HÁTTÉR

Nemzeti Megújuló Energiastratégiát!
Az Élőlánc Magyarországért szorgalmazza egy Nemzeti Megújuló Energiastratégia (NME) kidolgozását, melynek célja a tiszta, kockázatmentes és fenntartható energiákon alapuló energetikai önrendelkezés. Az EU Zöld könyve az import energia arányát csökkenteni kívánja, az 50 % feletti behozatalt veszélyesnek ítéli. Ma Magyarország energiaigényének 75 %-át importból fedezzük.
Nincs elég energiánk itthon?
Míg az ország elkövetkezendő 20 évének ma érvényes energetikai stratégiája a megújulók elenyésző – 2,6 %-os (!) – növekedésével számol, a fosszilis és nukleáris kapacitás mintegy 15 %-os mértékű növekedését irányozza elő! Mindezt a Kyotó-i Egyezmény és az EU felé tett kötelezettségvállalásaink ellenére! Ez mintegy 6000 MW, azaz a jelenlegi kapacitás 70 %-ának újbóli megépítését jelenti!
Erre van pénz?
Ki az, aki nem jár jól?
A magyar lakosság, mert – az energiaellátást továbbra is döntően monopolhelyzetű szolgáltatók végzik, a haszon jó részét kivonják a hazai gazdaságból, – a beruházások nem javítanak az ország gazdasági stabilitásán, energetikai önrendelkezését nem segítik elő.
A természeti környezet, mert – a nukleáris hulladékok mennyisége és tárolásuk terhei tovább nőnek, – a fosszilis tüzelőanyagok aránya tovább nő, fokozva a globális felmelegedést, mert a fejlesztési forrásokat elvonják a megújulók elől.

Nézzük az adatokat:
Az ország jelenlegi éves energiaszükséglete: 1060 PJ A megújuló energiapotenciál becsült értékei Magyarországon (PJ/év): Geotermikus energia 63
Napenergia 1840 (ebből elektromos 1749)
Biomassza (energiaerdő, stb.) 230-400
Biogáz 438
Szél 306
Víz 5-10
Megújuló energiapotenciál összesen: 2882 PJ

A fenti adatok különböző szakértők eltérő becslési adataival számolnak, mivel mindeddig nem történt meg a megújuló energiavagyon teljeskörű felmérése. A fenti adatsortól jelentősen eltérő becslésekből egyetlen ízelítő: a napenergiából nyerhető elektromos energia becsült mennyisége a jelenlegi áramigény 12-szerese! A számításokból is kiviláglik, hogy az ország az igényeket meghaladó mértékű megújuló energiavagyonnal rendelkezik.

Nézzünk néhány európai példát, a megújulóknak az elektromos energiatermelésben 2010-re várható arányára:
Ausztria 78 %,
Portugália 39 %,
Görögország 20 %,
Németország 12,5 % (az atomenergia ott 12 %, csökkenőben).

Magyarország a mai feltételekkel 2010-ig legfeljebb a 3,6 %-ot érheti el. A megújulók támogatására az EU a nem megújulókra kivetett adót javasolja forrásként, nem számítva az üzleti hiteleket, melynek feltétele az állami garancia a termelt energia megvásárlására. Ezeken az eszközökön felül áll az az óriási támogatás, melyet a parlament Paks élettartamának meghosszabbítására szán, és az az ennél jóval nagyobb tőke, melyet az erőműrendszer rekonstrukciójához kívánnak megmozgatni. Mindeközben a mai nappal a lakosság által igénybevehető támogatás összege 0 Ft.

Fenntartható energiastratégiát!

Energetikai önrendelkezést! Az Élőlánc Magyarországért követeli – az eltitkolt adatok nyilvánosságra hozatalát; – egy Nemzeti Megújuló Energiastratégia kidolgozását az érintett szakmai szervezetek tevékeny részvételével, mely feltárja Paks és a hagyományos gáz és szénalapú erőművek alternatíváit, illetve tényekkel támasztja alá Paks működtetésének szükséges időtartamát; – a megújuló energiafajták jelenlegi diszkriminatív kezelésének megszüntetését. A magyar erőművi rendszer 70%-ának átépítése történelmi léptékű beruházás! Ha a megújulók háttérbe szorulnak, s nem fenntartható energiatermelés valósul meg, ez történelmi léptékű kártétel lesz. Ha ezt az esélyt elmulasztjuk, Magyarország energetikai kiszolgáltatottsága tovább nő, valamint hosszú időre konzerváljuk környezetpusztító energiarendszerünket, amiért utódaink és magunk is drága árat fogunk fizetni.
További információ: Kajner Péter 06-20-462-2043

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás