Hirdetés
greenfo/mti

Felszólította az Európai Bizottság kedden Ausztriát, hogy vonja vissza azokat a rendelkezéseit, amelyek értelmében az ország területén nem szabad bizonyos, génjeikben módosított kukoricaféleségeket termeszteni.

Az Európai Unió tagországai roppant megosztottak a jobb terméseredmények és a kártevőkkel szembeni ellenállóképesség növelése érdekében módosított génszerkezetű növények (GMO) termesztésével és forgalmazásával kapcsolatban. A tagállamok egy része és az Európai Bizottság az említett előnyök miatt támogatja ezeket a termékeket, míg egy másik csoport – benne Ausztria és Magyarország is – ellenzi termesztésüket, arra hivatkozva, hogy nem áll rendelkezésre elegendő tudományos adat, amely környezetvédelmi és egészségügyi szempontból kizárná a GMO-termékek kockázatait.

Ausztria tíz éve tiltja a szóban forgó kukoricaféleségek termesztését, és másfél éve tudományos eredmények bemutatásával igyekezett igazolni fenntartásait Brüsszelnél. Beadványában Bécs elsősorban eltérő agrárszerkezetére és a helyi környezeti adottságokra hivatkozott. Az unió élelmiszerbiztonsági ügynöksége azonban a bemutatott adatokat megvizsgálva decemberben úgy ítélte meg, hogy a jelenleg rendelkezésre álló tudományos tények nem támasztják alá az osztrák érvelést. Az ügynökség szerint “valószínűtlen”, hogy a GMO-termékek káros egészségügyi vagy környezeti hatással járnának Ausztriában.
Az Európai Bizottság ez alapján kérte Ausztriát a tiltózáradékok eltörlésére. A brüsszeli felszólítás javaslat formájában az uniós tagországok kormányait képviselő tanács elé kerül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás