Hirdetés
greenfo

A hernyóból kifejlődő gombahajtás a hagyományos kínai gyógyászat legendás doppingszerének számít, ezért a Tibet-Bhután határvidék magas hegyeit elözönlő gyűjtők mindent letaposnak érte.

A környezetvédők és a helyi vezetők már a gomba termesztési lehetőségein gondolkoznak. A New Scientist című angol tudományos folyóirat  Paul Cannon brit biológust idézte, aki Bhutánban, a Jigme Dorji nemzeti parkban tanulmányozta a gombát, és látta a “kitermelésével” okozott környezeti károsodást. Három éve nagyjából 2000 kg gombás hernyót gyűjtöttek Bhutánban, 2003-ban háromszor ennyit. Mivel egy hernyós gombahajtás alig nyom valamit, nyilvánvaló, hogy milliószám ásták ki a gombát.

A bhutáni vezetés 2004-től korlátozta a hernyóbányászatot attól tartva, hogy teljesen tönkreteszik a környezetet, és kipusztítanak más értékes gyógynövényeket. Amikor 1993-ban a pekingi futóbajnokság hosszú távú számait világrekorddal nyerte két addig ismeretlen vidéki lány, megrohanták edzőjüket, árulja el a titkát. Ma Junren szerényen csak a hagyományos kínai gyógyászat 2000 éve ismert gombájának életerősítő hatására hivatkozott. A gomba emberre gyakorolt hatásának mechanizmusa nem ismert, hatóanyagát sem azonosították még.
Ellentmondó tanulmányok szerint erősíti illetve gátolja a sejthalált, vagy megköti a szabad gyököket. A kínai gyógyítás hívei szerint javítja a közérzetet, feltölt energiával – azaz javítja a yangot, és erősíti az immunhatást, a yinget. Az egyetlen olyan leírást, amelyet a tudományos kísérletek szabályainak megfelelő, kontrollcsoport bevonásával végzett vizsgálaton alapul, a Chester egyetemen készítették orvosok, és a gombakészítményt táplálék-kiegészítőként forgalmazó cég honlapján látható. Tibet és Bhután magas hegyvidékén minden nyáron széthordja a szél a Cordyceps sinensis gombafajta spóráit, amelyek megfertőzik a Thitarodes éjjeli lepke hernyóit.
A hernyók a telet a föld alatt töltik, s gyökereken táplálkoznak. Ez idő alatt a gombaspóra hajtássá fejlődik az előbb-utóbb elpusztuló hernyó testében, kinövi azt, és tavasszal kibukkan a földből, hogy újabb spórákkal fertőzze meg a következő lepkegeneráció hernyóit. A hagyományos kínai orvostudomány a “gombával töltött hernyó” formát tartja sokra, s ennek a honkongi atípusos tüdőgyulladás (SARS) járvány idején az arany fajlagos árának felére, kilogrammonként mintegy 1,4 millió foritnnak megfelelő 7000 dollárra szökött fel az ára.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás