Hirdetés
AP - Athén

Görögország bejelentette, hogy ragaszkodik ahhoz a döntéséhez, hogy blokkolja az EU azon előterjesztését, ami meghatározná az olajszennyezést okozó hajótársaságok és a felelős hajóskapitányok minimális büntetését.

A javaslat szerint akár tíz év börtön és 1,5 millió euró büntetés is kiszabható lenne a szennyezés ismétlődése vagy jelentős mértéke esetén.

Görögország, Ciprus és Málta szerint a javasolt szabályozás az EU-n kívüli versenytársakra kötelező nemzetközi megállapodásoknál jobban büntetné kereskedelmi flottáikat. Az unió legnagyobb kereskedelmi flottája a görög, és hatalmas a görög tulajdonban lévő, de nem görög zászló alatt hajózó flotta is.

Az EU a Prestige olajszállító spanyol partoknál történt 2002-es balesete után kezdte meg erőfeszítéseit a szabályozás szigorítására; a Prestige athéni cég tulajdonában állt, és bár bahamai zászló alatt hajózott, és üzemeltetője Libériában volt bejegyezve, kapitánya is görög volt.

A görög ellenzék kritizálja a kormány elutasító döntését, azzal vádolja a kormányt, hogy kizárólag a hajótulajdonosok érdekeit védelmezi. Jobb javaslatért érdemes lenne kiállni, a tervezet általános ellehetetlenítése azonban nem megoldás. A szankciók minimális szintjéről mindazonáltal csak a 25 tagország mindegyikének egyetértésével lehet törvényt hozni az EU-ban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás