Hirdetés

A Greenpeace osztrák és magyar aktivistái tegnap délelőtt a Paksi Atomerőmű reaktorai előtt tiltakoztak az erőmű élettartam-hosszabbítása ellen. „Az április 10-én és május 3-án bekövetkezett balesetek mutatják, hogy tovább veszélyt jelentene, ha meghosszabbítanák a reaktorok használati idejét. Az erőmű 2016-ban lejáró élettartamáig hátralévő idő bőven elég lenne a Paks kiváltásához szükséges beruházásokra.” – mondta Csáki Roland, a Greenpeace magyarországi kampányfelelőse.

„Az erőmű biztonsági rendszerén széles lyukak tátongnak. Szinte nincs olyan részleg, amely az üzemzavar-sorozatban ne lenne vétkes.” – véli Erwin Mayer, a Greenpeace osztrák kampányfelelőse. A FRAMATOME cég tisztító eljárását ezelőtt soha sehol nem próbálták ki – közölte Kalovits Judit sajtószóvivő, aki szerint megengedhetetlen Magyarország kísérleti telep legyen.
A német beszállító mellett döntő beszerzési részleg, a belső tervellenőrző bizottság, a műszaki átvétel és a működtető mérnökök éppúgy felelősek, mint a titkolózásban vétkes kommunikációs osztály – állítja a Greenpeace közleménye. „Miután az első két meghibásodás is jelentős késéssel vált ismertté, a jelek szerint az üzemeltetők ezt az újabb esetet is el akarták hallgatni” – idézi az MTI az Osztrák Szociáldemokrata Párt környezetvédelmi szóvivőjét, Ulli Sima-t. A Greenpeace úgy véli, hogy a biztonsági előírásokat és a technológiai utasításokat Pakson hanyagul kezelik, több tucat üzemzavar volt, amelyek jelentős hányada emberi mulasztásra vezethető vissza. A balesetet szenvedett tisztítóberendezés a Greenpeace közleménye szerint a biztonság rovására történő takarékoskodás esete.

Ha Magyarországon valami nincs rendjén, az a legbiztosabban abból ismerhető fel, hogy valamelyik miniszter biztost nevez ki. Neki kell aztán elvégeznie mindazt, amit a minisztérium, az országos főhatóság és a problémát okozó egység, vállalat, vagy szolgálati hely közösen nem tudott megcsinálni, vagy el is rontott – írta hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A lap szerint veszélyben van Magyarország hírneve, hogy nukleáris-technikai és politikai szempontból megbízható.

„Technikailag ma már Magyarországon sem okoz gondot atomerőműhöz mérhető áramtermelő kapacitás kialakítása szél- nap- és geotermikus energia használatával. Ennek előállítási költségei sem haladják meg az atomenergia költségeit, kiváltképp, ha figyelembe vesszük a nukleáris hulladékok kezelési költségeit. A szemléletváltáshoz nem hiányzik más, mint politikai döntéshozatal” – véli Mayer. A Greenpeace csatlakozott ahhoz a huszonegy környezetvédelmi szervezethez, amelyek a múlt héten tiltakoztak amiatt, hogy az erőművet üzemeltető és az azt felügyelő szervek azonosak. Az erőműért felelős miniszter egyben tulajdonos és végső felügyelő hatóság is – állítja a környezetvédő szervezet, amely követeli, hogy Magyarországgal szomszédos országok szakértőiből összeállított bizottság vizsgálhassa meg Paksot, továbbá az összes európai erőművet nemzetközi szakértői bizottságok vizsgálják át.
2003. május 13.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás