Hirdetés

Megkezdődött, de hamarosan kétszer is megszakadt a tárgyalás pénteken a Paksi Városi Bíróságon abban a gyorsított eljárásban, amelyet hat Greenpeace- aktivista, köztük öt külföldi ellen indítottak a Paksi Atomerőmű előtti tegnapi tüntetés miatt. A tárgyalást azért függesztették fel kétszer is, mert Gombos Judit, a vádlottak ügyvédje a tolmácsok elfogultsága miatt kifogást emelt.

Az első külföldi aktivista esetében kiderült, hogy a bíróság által kirendelt tolmács a Paksi Atomerőmű alkalmazottja. Két másik tolmács megérkezése után a bíró azért adott helyt az ügyvéd újabb felfüggesztési kérelmének, mert azok a fordítók is szerződéses viszonyban állnak az erőművel. A büntetőeljárás csoportosan elkövetett garázdaság miatt hat ember – egy magyar, egy német, egy svájci és három osztrák állampolgár – ellen folyik, akik a Greenpeace környezetvédő szervezet tagjaként csütörtökön a Paksi Atomerőműben előre be nem jelentett tüntetésen vettek részt.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön azt közölte, hogy az atomerőmű előtti Greenpeace- demonstráción a rendőrök – kényszerítő eszközöket alkalmazva – összesen 19 tiltakozót állítottak elő. Büntetőeljárás hat demonstráló ellen kezdődött, tizenhárom aktivista ellen pedig rendzavarás miatt folytatnak szabálysértési eljárást. A rendőrségi közlés szerint a szervezet aktivistái nem jelentették be a demonstrációt, a helyszínen senki nem vállalta a felelőséget a szervezésért. Arról sem tájékoztatták az atomerőmű vezetését és a rendőrséget, hogy mi volt a megmozdulás célja.
2003. június 13.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás