Hirdetés
greenfo/ MTI

Az önkormányzatok segítségét kérte a gyapjaslepke elleni védekezéshez a megyei közgyűlések elnökeinek írt levelében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára.

Lasztovicza Jenő, az országgyűlés idegenforgalmi bizottságának fideszes elnöke bírálta a védekezés késlekedő kormányzati koordinációját és kevesellte a rendelkezésre álló összeget is. “Minden megyei közgyűlési elnöknek írtam levelet, amelyben arra kértem őket, hogy kísérjék figyelemmel a gyapjaslepke fertőzést az önkormányzatokkal karöltve és jelezzék a problémát” – mondta el Pásztohy András csütörtökön, Kecskeméten az MTI-nek. Hozzátette, számítanak az önkormányzatok anyagi hozzájárulására is, amennyiben a helyhatóságok “úgy ítélik meg”. Az államtitkár szerint nem lenne szó nagy összegről. Elmondta, hogy beszélt több megyei önkormányzati vezetővel, fogadókészséget tapasztalt. “Megértik, de természetesen pénzt nem szívesen áldoz rá senki” – mondta.

Az államtitkár tájékoztatása szerint az FVM-nek 100 millió forintja van erre a célra, a költségvetés vis maior keretéből 220 millió forintot vehetnek igénybe, 100 millió forintot pedig a környezetvédelmi tárca biztosít. Elismerte, hogy az agrártárca büdzséjében kevés a gyapjaslepke elleni védekezésre felhasználható pénz, de úgy vélte, a helyi és megyei önkormányzatok, az FVM a Belügyminisztérium, a Környezetvédelmi Minisztérium “össze tudja hozni” a szükséges forrásokat. László Boglár kormányszóvivő április 6-án azt közölte, hogy a gyapjaslepke elleni védekezéshez az agrártárca 100 millió forintos elkülönített keretét további 125 millió forinttal egészíti ki a kormány az általános tartalékból. A védekezéshez szükséges félmilliárd forint fennmaradó részét, 250 millió forintot elsősorban a Veszprém, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzatok igényelhetik a vis maior keretük terhére.
A kormányszóvivő elmondta: jelenleg 280 ezer hektárnyi terület fertőzött, és az előrejelzések alapján az idén még a tavalyinál is nagyobb kárt okozhatnak a gyapjaslepkék. Hozzátette: az állami erdőterületek 15 százaléka erősen fertőzött. Lasztovicza Jenő az MTI-nek csütörtökön elmondta: több helyen már kikeltek a lárvák, úgyhogy már most kellene megkezdeni a gyapjaslepke inváziója elleni védekezést. Az ellenzéki politikus hozzátette: ennek ellenére a kormányzat még hatósági felelőst sem nevezett ki, aki felülről irányíthatná az önkormányzatokat és az erdőtulajdonosokat a károk megakadályozásában. Nehezményezte azt is, hogy nem hogy csak kevés pénzt különített el a kormány, de annak összege is bizonytalan. Megjegyezte, hogy múlt héten még 550 millió forintról beszélt a kormány az ez évi védekezési keret kapcsán, Pásztohy András pedig összesen már csak 440 forintot említett. “A gyapjaslepke tavalyi károkozásának tapasztalatai alapján legalább 1,2 milliárd forintra lenne szükség” – hangsúlyozta a bizottsági elnök.

Kapcsolódó anyagok:

Gyapjaslepke – környezetvédelmi bizottsági ellenőrzése

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás