Hirdetés
Forrás: hírtv

A Borsod és Bács-Kiskun megyei Északerdő Rt. területének felét ellepték a kártevők. A lepkék csaknem 50 ezer hektár erdőt fertőztek meg.

A Putnok környéki erdőkben errefelé soha nem látott mértékben szaporodtak el a kártevők. A szakemberek szerint ebben az évben már az egész fenyves eltűnhet, holott a gyapjaslepke főleg a tölgyeseket, csereseket és a gyertyánosokat kedveli.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Putnok, Ózd, Kazincbarika térségében lévő erdőkben észleltek jelentősebb mértékű fertőzést. A szakemberek súlyosnak ítélik a helyzetet. A petecsomókból – az időjárástól függően – két-három héten belül kikelnek a lárvák, majd nyár elejére, közepére már jól látható jelei lesznek a gyapjaslepke inváziónak.

Az Északerdő tájékoztatása szerint Borsodban több mint 80 települést érinthet a fertőzés. A szakemberek szerint az erre a célra elkülönített pénz nem lesz elég, legfőképp akkor, ha nem az erdészetek, hanem a települések igényelhetik a vis maior keretből. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Bodrog és a Taktaköz, az észak-borsodi dombság, a Bükk észak-keleti része és a Bódva völgye a legfertőzöttebb. Ezeken a területeken a tojáscsomók számából és méretéből a szakemberek jelentős pusztításra számítanak, melyet a fák jó esetben több év alatt hevernek majd ki.

Kapcsolódó anyagok:

Újabb 125 millió a gyapjaslepke ellen – ez is kevés.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás