Hirdetés
greenfo/mti

Nem nevezhető hatékonynak a Balaton illegális feltöltése elleni küzdelem, hiszen az utolsó, 12 ével ezelőtti teljes körű felmérés óta – amikor 367 engedély nélküli, 19 ezer köbméternyi, és 31 ezer négyzetméternyi feltöltés volt a tóban – mindössze három elbontását rendelte el a hatóság.

Erről Pécseli Péter, a vízügyi igazgatóság balatoni kirendeltségének vezetője számolt be néhány újabb illegális feltöltésről érkezett bejelentés kapcsán. A közelmúltban egy balatonmáriai, egy zamárdi és egy balatonfenyvesi feltöltésről érkezett bejelentés a vízügyi kirendeltségre. Egyik esetben sikerült tetten érni az elkövetőeket, de mivel a vízügytől hat éve megvonták a hatósági jogkört, nem járhatott el az ügyben, csupán jelenthette az esetet az illetékes zöldhatóságnak és nemzeti parknak. Azóta hűlt helye az elkövetőknek, és még az is kérdés, mikor kerülhet sor helyszíni szemlére – mondta a kirendeltség-vezető.

A szakember szerint annak ellenére, hogy a Balaton-törvény betartatásához nem rendelkeznek sem elég humán erőforrással, sem elég pénzzel a hatóságok, az illegális feltöltések száma mégis csökkenőben van. Ez a fokozódó civil kontrollnak és a naprakésszé vált földhivatali nyilvántartásnak köszönhető – tette hozzá. Becslései szerint az összes illegális feltöltés elbontása több száz millió forintba kerülne.

Ezek felszámolása azért is nehézkes, mert minden esetben szükség van bírósági határozatra a természetben történt károkozás mértékéről, majd bontási határozatra, végül pénzre a munka elvégzéséhez. Az esetek többségében ugyanis ismeretlen marad az elkövető, így nem lehet behajtani a költségeket. “Kétséges az olyan jogszabályok értelme, amelyek végrehajtásoz sem felelőst, sem anyagi forrást nem rendelnek” – mondta Pécseli Péter.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás