Hirdetés

December óta az ország valamennyi gyógyszertára átveszi a felesleges, lejárt szavatosságú gyógyszerhulladékot. Az elmúlt három hónapban 50 tonnányit vitt vissza a lakosság, a patikák a tervek szerint 300 tonnányit fogadnak vissza év végig. A gyógyszertárakban januártól műanyag helyett újrapapír zacskóban is kérhetjük az orvosságot.

December óta az ország 2050 gyógyszertárban és csaknem 600 fiókgyógyszertárban gyűjtődobozok fogadják vissza a felesleges, lejárt szavatosságú gyógyszereket. Az elmúlt három hónapban patikánként átlagosan kétszer ürítették a százliteres tartályokat, így 1,5 millió doboznyi, vagyis 50 tonnányi veszélyes hulladékkal kevesebb jutott környezetünkbe. (A környezetvédelmi tárca központi épületében másfél éve gyűjtik a feleslegessé vált gyógyszereket, a Zöld Pont Szolgálat munkatársai évente 150-200 kilogrammnyi orvosságot vesznek át.) A magyarországi gyógyszerfogyasztás évi 300 millió darab, ebből kétezer tonnányi marad meg a háztartásokban.

Az eddigi tapasztalatok szerint a lakosság aktív partner a gyógyszerhulladék különválogatásában, így az év végéig várhatóan sikerül mintegy háromszáz tonna medicinát begyűjteni. A teli dobozokat a patikáknak szállító három nagykereskedő cég szállítja el, a pirulák összepréselve jutnak el az égetőkbe. A gyógyszermaradványok megsemmisítése évente várhatóan 200 millió forintot emészt fel, ez a költség azonban nem a fogyasztókat, hanem a gyártókat és a nagykereskedőket terheli.  A gyógyszerhulladék különválogatása annak ellenére is sikertörténet, hogy a gyártók, forgalmazók részére nincs gazdasági kényszer, a rendszerből való kimaradásnak pedig nincs komoly szankciója. Az érintettek zöld gondolkodását mutatja, hogy lényegében az összes – mintegy 200 – cég csatlakozott a begyűjtési hálózathoz és vállalta annak finanszírozását.

A gyártók a gyógyszerhulladék begyűjtésével és megsemmisítésével kapcsolatos feladatok ellátásával egy non-profit koordináló szervezetet, a Recyclomed Kht.-t bízták meg.

Élhet vele: Gyógyszer újrapapír zacskóban

A hazai patikák környezettudatosságát mutatja egy másik zöld kezdeményezés is: januártól műanyag helyett újrapapír zacskóban is kérhetjük az orvosságot. A Gyógyszerészek a Földért Alapítvány által útjára indított kezdeményezés nyomán egyre több gyógyszertárban hangzik el a pultoknál az alábbi kérdés: „Adhatjuk-e a gyógyszert újrapapír tasakban?” Az év eleje óta csaknem félezer patika csatlakozott a programhoz, mostanáig pedig 700 ezer környezetbarát újrapapír csomagolóanyag fogyott el. Ennek a hatalmas mennyiségnek több mint a felét – a gyógyszergyártók támogatásának köszönhetően – ingyen mellékelték a gyógyulást szolgáló készítményekhez.

A gyógyszer árához képest jelképes összegbe kerülő papírzacskókat kétféle kiszerelésben kérhetjük, a nagyobb, többször is fölhasználható füles szatyorért 20 forintot kérnek, a kisebb tasakot pedig ingyen adják a patikusok.

Az alapítvány valamennyi magyarországi gyógyszertárnak felajánlotta az újrapapír zacskók forgalmazásának a lehetőségét, a remények szerint így egyre többen fogják támogatni a környezettudatos fogyasztás elterjesztését szolgáló kezdeményezést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás