Hirdetés
MTI - Győr

Elkészült a Győr-Moson-Sopron megyei regionális hulladékgazdálkodási rendszer pályázati dokumentációja az Európai Unió kohéziós alap pályázatára.

A bruttó 27,5 milliárd forintos projekt beruházási összegének 76 százalékát szeretné megkapni Brüsszeltől a projektcsoport – közölte Kovács Barnabás, a csoport műszaki irányítója sajtótájékoztatón, Győrött. A beruházás 10 százalékát adja össze a programban résztvevő 227 önkormányzat, 14 százalékot pedig a költségvetés biztosítja.

A tervek szerint 2007-ben indítható beruházás célja, hogy megoldja 483 ezer ember kommunális hulladékának gondját, mégpedig úgy, hogy a lerakott hulladékmennyiség minimálisra csökkenjen – hangsúlyozta a műszaki vezető.

A tervezett technológiával a lerakandó mennyiséget 35 százalékra csökkentik, a hulladék nagyobb hányadát hasznosítják. A beruházási összeg döntő része a hasznosítást szolgálja, a győri és a cséri lerakó létesítésére mindössze 3,3 milliárd forintot szándékoznak költeni. A kommunális hulladék újrahasznosítását a hulladékkezelő központokban végzik majd el. A rendszer keretében 700-nál több szelektív gyűjtősziget, 126 hulladékudvar és hét átrakóállomás is létesül.

A sajtótájékoztatón Donáth Béla, a környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatóságának vezetője közölte: a brüsszeli forrás 2007 elejére látszik biztosnak, addigra el akarják készíteni a tenderdokumentációt, a kiviteli terveket, lebonyolítják a közbeszerzést, hogy amikor Brüsszel zöld utat ad, rögvest megkezdődhessen a beruházás. A támogatás mértékéről is az unió dönt. A projektcsoport a lehetséges legnagyobb összeget pályázza meg.

Amennyiben a fejlesztés a tervek szerint halad, akkor a művek 2009-2010-re üzembe helyezhetők – mondta Balogh József polgármester, amikor átadta a fejlesztési igazgatóság vezetőjének a pályázati dokumentációt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás