Hirdetés

Mintafalu lett a baranyai Gyűrűfű, amely évtizedeken át a kihalt település jelképe volt Magyarországon.

Az elsőként elnéptelenedett apró helységben jelenleg hét család él, s tartja fenn magát elsősorban mezőgazdasági termelésből. Ők az úttörők, ugyanis a Gyűrűfű Alapítvány tulajdonában lévő százhetvennégy hektárnyi terület a számítások szerint ötven-hatvan család letelepedésére elegendő. A falu meglátogatását mostantól a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által indított “Nyitott falvak, porták, gazdaságok, munkahelyek vidékfejlesztési modellek” elnevezésű országos program keretében ajánlják a szakembereknek.
A Gyűrűfű Alapítványt 1991-ben magánszemélyek hozták létre. Elsődleges célul tűzték ki, hogy ökológiai szemlélet alapján egy emberléptékű, új települést teremtsenek a régi helyén.
Megítélésük szerint ennek megvalósítására minden adva van: a kedvező természetföldrajzi környezet, amelyben jól alkalmazhatók az ökológiai technológiák, az emberi tevékenység harmonikus együttest alkothat a természetvédelemmel.
Gyűrűfű közigazgatásilag Ibafához tartozik, a ,90-es évek második felében innen kezdődött el a település újraépítése is. Elsőként a közösségi épület készült el, s megkezdődött a bekötőút építése, 1996-ban rakták le az első négy családi ház alapjait. Az épületek elhelyezésére az általánosan elterjedt utcás településforma helyett az ősibb tanyacsoportos elrendezés a jellemző, s a helységben ennek köszönhetően a természetszerűbb gazdálkodás valósítható meg.
A gyűrűfűi házakhoz helyben készítik a vályogtéglákat. A szennyvíztisztítókból kettős vízrendszer alkalmazásával újrahasznosítják a tisztított vizet, a melegvíz ellátást pedig napkollektorokkal oldják meg. Télen a fával fűtött kemencék adják a meleget. A Gyűrűfűn élő családok főként gazdálkodással foglalkoznak; jelentős kecskeállományra alapozott bio-sajt üzem működik a faluban. Az egyik család a vidékfejlesztési céltámogatásra kiírt pályázaton nyert el jelentős összeget egy vendégház építésére. Ez jövőre készül el, s a lovasturizmus szolgálatába állítják majd tulajdonosai, illetve egy erdei iskola működtetését alapoznák rá.
A 174 hektárnyi terület az alapítvány tulajdonában van, az itt élők és a letelepedni szándékozók ebből bérelhetnek kisebb-nagyobb területet. A jövőben Gyűrűfű saját iskolája is megkezdi működését, amelyben a Waldorff nevelési, oktatási rendszer szerint tanulnak majd a gyerekek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás