Hirdetés

Az utóbbi hónapokban a romániai médiát elárasztották az RMGC reklámklippjei. A romániai médiát felügyelő Audiovizuális Tanács (CNA) megvitatta a verespataki aranybánya megnyitására készülő Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intenzív médiakampányát, de nem hozott döntést a kérdésben.

A romániai televíziókban és nyomtatott sajtóban is nagy intenzitással zajló kampány ellen az Active Watch Sajtófigyelő Ügynökség tett bejelentést. "Verespatakon négy hegyet akarnak felrobbantani, a reklámkampány viszont rózsaszínre festi a verespataki kilátásokat, és elhallgatja, hogy a tervezett bányaberuházás veszélyezteti a környezetet" – idézte az Agerpres hírügynökség Mircea Tomát, a sajtófigyelő ügynökség vezetőjét. A médiaszakember hozzátette, a kampány nagyon hatékony, hiszen a munkahelyteremtés oldaláról közelít a kérdéshez. Álláspontja szerint azonban hamis az üzenet, hogy "ha munkát adsz, tönkreteheted a természetet".

Az audiovizuális tanács tagjainak megoszlott a véleménye a kérdésben. Volt, aki támogatta a panaszost, megállapítván, hogy a romániai audiovizuális törvény kimondja: a reklámkampányoknak nem szabad a környezetre káros viselkedést ösztönözniük. Rasvan Popescu, a tanács elnöke viszont úgy vélte, a tanácsnak nehéz olyan döntést hoznia a médiakampánnyal kapcsolatosan, amely később a bíróságon is védhető lenne.

Az utóbbi hónapokban a romániai médiát elárasztották az RMGC reklámklippjei. Ezekben nehéz anyagi körülmények között élő verespataki egyszerű emberek szólalnak meg, akik a munkahelyek hiányára panaszkodnak, és elmondják, milyen nagy szükség lenne a bánya megnyitására. A klipp végső üzenete, hogy a verespataki emberek nem akarnak egyebet, csak dolgozni szeretnének.
A kampány a nyomtatott sajtóban is zajlik, az erdélyi magyar lapok hasábjain is napi rendszerességgel megjelennek a bányanyitásra készülő vállalat fizetett hirdetései a dolgozni vágyó verespataki lakosok üzeneteivel.
Catalin Hosu, az RMGC szóvivője későbbre ígérte a választ az MTI kérdésére, hogy mennyit költött a társaság a reklámkampányra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás