Hirdetés

Ma délelőttre megjavítják a Szlovákiában megrongálódott Barátság olajvezeték Magyarországra vezető leágazását – közölte tegnap a vezetéket üzemeltető Transpetrol nevű vállalat igazgatója.

A párhuzamosan haladó, 700 és 500 milliméter átmérőjű csővezetékből egy optikai kábel fektetése közben törött el a kisebb átmérőjű cső a Kassa és Tornyosnémeti vonalában fekvő szlovákiai Bőlzse (Belza) község határában. A harminc-ötven méter magasságba felszökő olaj szerencsére nem gyulladt meg, de több hektár szántóföldön okozott jelentős kárt.

A helyszínen keletkezett “olajtó” anyagát felszivattyúzták, és tartálykocsikban elszállították. A termőföld jelentős mértékben károsodott, de a közeli kutak és az ott haladó Bőlzse patak vize egyelőre nem szennyeződött. A vezetéket üzemeltető Transpetrol kára csak félmillió korona, de a szennyeződött termőföld kicserélésének költségei a húszmilliót is elérhetik. A föld kicserélését máris megkezdték, így jó esély van arra, hogy még az ősszel bevethetővé teszik. A 700 milliméter átmérőjű csővezeték szombat óta már újra szállít olajat, az 500 milliméterest pedig hétfőn délelőtt helyezik ismét üzembe.
2002. október 28.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás