Hirdetés
AFP

Az amerikai Earth Policy Institute szerint a múlt évben 32 százalékkal nőtt a napelemek gyártása a világban és ezek 746 megawatt többletenergia termelését tették lehetővé, míg az ilyen energiatermelés 41 százalékkal növekedett Európában.

Ez az európai növekedés tavaly 190 MW-nak felelt meg. Ennek köszönhetően például a német napenergia termelőinek háttér kapacitása elérte a 400 MW-t. Az USA-ban tavaly az előző évhez képest a napemelek gyártásában visszaesés volt, a gyártott kapacitás 104 MW lett.

Az utóbbi öt évben a napenergiát gyűjtő elemek termelésének átlagos nemzetközi növekedési üteme évi 27 százalék volt, mindennek köszönhetően a nap energiájával előállított villamosáram-termelési kapacitás 3145 megawattal gyarapodott.

A fotovoltaikus elemek gyártása terén a világtermelés 60 százalékát öt vállalat birtokolja, első helyen áll – 27 százalékos részesedéssel – a japán Sharp, őt követi az ugyancsak japán Kyocera, majd a Shell és a BP napenergetikai vállalatai és végül a német RWE Schott Solar.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás