Hirdetés

Az iraki fővárostól délre lévő Tuvaita atomerőmű környékén lakók egészségét komoly veszély fenyegeti a létesítményben lezajlott fosztogatások után a Greenpeace kutatói szerint.
Csaknem ötszáz hordó dúsított urán tűnt el az iraki erőműből – mondta Wolfgang Sadik, a független nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistája. Sadik azzal vádolta az amerikai hadsereget, hogy tétlenül nézte,hogyan “rámolták ki a nukleáris létesítményt a fosztogatók, akiknek száma megközelítette a napi négyszázat”. A sugárzó hulladék egy része a környező falvakban hever, és az erőmű körzetében 5-10 ezer lakos egészsége különösen nagy veszélyben van – vélte Sadik, rámutatva: ezek az emberek olyan tudatlanok és szegények, hogy nem sejtették, mit tesznek. Az amerikai hadsereggel való elégedetlenségük kifejezésére a környezetvédők a múlt héten radioaktív uránnal teli biztonsági tartályt helyeztek el az amerikai civil főkormányzó bagdadi hivatala előtt.

A Greenpeace-aktivisták a normálisnál jóval erősebb sugárzást mértek egy faluban az erőmű környékén. A sugárszint egy elemi iskolában háromezerszer, egy lakóházban tízezerszer múlta felül a küszöbértéket. A gyanútlan falusiak sugárszennyezett hordókat használtak ivóvíz és élelmiszer tárolására – mesélte Sadik.
A környezetvédő ismét felhívta az Egyesült Államokat, hogy tegye lehetővé a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőinek akadálytalan mozgását. A NAÜ- ellenőrök június végén az atomerőműből származó több tonna urán hollétét tudták megállapítani. Az erőműben tárolt uránnak legalább ötödrészét lopták el az iraki csapatok elmenekülése után. A tolvajok – zömmel a közeli falvak lakói – egyszerűen kiszórták az uránt, a hordókat pedig elvitték. Az amerikai megszálló hatóság ellenőrizte a NAÜ-ellenőröket.
2003. július 12.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás