Hirdetés
greenfo/ MTI

A főleg Magyarországon tevékenykedő, környezetvédelmi és vízügyi berendezéseket gyártó, rendszereket készítő osztrák SW Umwelttechnik 59 999 darabos, egyenként 35 eurós új részvénykibocsátását a hétfőn lejárt határidőig háromszorosan túljegyezték.

Előzetes ársávot nem adtak meg, április 20-án azt közölték, hogy az ár “nem lesz magasabb 51 eurónál”. A megrendeléseket száz részvényig teljesen, afölött 40 százalékig teljesítik. A 2004-es osztalékra is jogosító új részvényekkel csütörtökön indul a kereskedés a bécsi értéktőzsdén. Két évi szünet után tavalyról ismét fizet osztalékot a cég. Az alaptőkét ily módon 10 százalékkal emelik. A tőkeemelés révén a közkézi rész 20 százalékra nőtt, és a befektetői bázis szélesedett, elsősorban Kelet-Európában és a környezetvédelmi alapok körében, közölték a vállalatnál kedden. A 35 euró híján 2,1 milliárd eurónyi, újonnan bevont tőkéből a kelet-európai terjeszkedést akarják tovább erősíteni, mindenekelőtt a két, Romániában tervezett beruházást finanszírozni. Az összeg egyik felét egy, még az idén üzembe helyezni tervezett romániai csőgyár, a másik felét pedig egy bukaresti szennyvíztechnológiai üzem jövő évi építésére kívánják fordítani. Tavaly az SW Umwelttechnik forgalma egy százalékkal 76,3 millió euróra emelkedett a 2003-as 75,4 millióról.

Kétszámjegyű százalékos növekedést értek el a vízvédelmi és az infrastruktúra üzletágakban, csökkent viszont a forgalom a tervezet-kivitelezési üzletágban. Az üzemi eredmény az acélárak 50 százalékos emelkedése miatt 2,3 millió euróra csökkent 3,4 millió euróról, a pénzforgalmi többlet (EBITDA) pedig 6,2 millióra 7,2 millióról. Az adó előtti eredmény ezzel szemben 2,0 millió euróra javult 500 ezerről. Az adózott eredmény 1,5 millió euró lett a 2003-as 300 ezer euró után, a jobb adópozíció miatt. A cég részvényei után 0,20 euró osztalékot fizetnek. Erre az évre erős javulást remélnek, miután az új megrendelések április végéig 36 millió eurót tettek ki, a tavalyi első négyhavi 13 millió helyett. Az SW Umwelttechnik forgalmának több mint 70 százaléka származik már Kelet-Európából. Az elkövetkező években további terjeszkedést tervez a térségben. Az idén 7,8 millió euróért terveznek beruházásokat, az előirányzat több mint kétszer nagyobb a tavalyinál. Az összeg nagy részét Magyarországon és Romániában költik el. Magyarországról származott tavaly a bevétel 70 százaléka a 2003-as 67 százalék és a 2002-es 62 százalék után. Magyarországon a forgalom 6 százalékkal nőtt tavaly. Ausztria részaránya 25 százalékon változatlan maradt, 1 százalék származott Romániából, Szlovákiából, Horvátországból és Szlovéniából, 4 százaléka Olaszországból és Németországból. Decemberben közölték, hogy az SW Umwelttechnik a dél-budapesti telephelyén automatikus csőüzem kiépítésével javítja tovább magyarországi piaci pozícióját.

Az idei évre tervezett beruházással a magyarországi termelőkapacitás megkétszereződik. Az üzem várhatóan a harmadik negyedévben kezdi a termelést. A cég szerint ez lesz Magyarország “legmodernebb csőüzeme”. Az idén Romániában, a Temesvár környéki Orczyfalván (Ortisoara) csatornázási berendezéseket gyártó üzemet építenek, ebbe két év alatt körülbelül 2 millió eurót ruháznak be, részben a tőkeemelés támogatásával. Az építkezés befejezését a második félévre tervezik. Bukarest környékén egy csatornázási és vízvédelmi telephelyet fognak építeni, a tervezés már befejeződött. Jelenleg az SW Umwelttechnik csak vízvédelmi termékeket szállít Romániába.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás