A rovat kizárólagos támogatója

Kedves természetkedvelő! Bizonyára Ön is gyakran lát utazásai során elütött állatokat, és nem szükséges bemutatnunk az úthálózat élővilágra gyakorolt negatív hatását. Összefogva a hazai kutatóműhelyekkel, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület új kutatást indít a görényfajok elterjedésének, genetikájának jobb megismeréséért.

FELHÍVÁS ELÜTÖTT GÖRÉNYEK BEJELENTÉSÉRE 

Más állatokhoz hasonlóan a görények is gyakran esnek áldozatul a közúti közlekedésnek. A molnárgörény a hazai emlősfauna egyik legkevésbé ismert tagja, elterjedéséről nagyon keveset tudunk. Ön is segíthet a faj elterjedési térképének elkészítésében, ha bejelenti a megtalált görénytetemeket. Bejelentést követően a kutatók megszervezik a tetem begyűjtését, és állapotának függvényében a Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményébe történő elszállítását, genetikai módszerekkel történő meghatározását, és további vizsgálatok elvégzését.

Mivel a molnárgörény nehezen különíthető el a gyakoribb házi görénytől, kérjük, ha molnár- vagy házi görényt talált, egyaránt jelentkezzen.

Természetesen a görényekkel kapcsolatos más forrásból származó adatokat is szívesen fogad az egyesület az alábbi elérhetőségeken:
Központi e-mail: gorenyinfo@gmail.com
Telefon: Görföl Tamás +36-30-200-6222; Ottlecz Barnabás: +36-20-457-5793

Kérjük, írja meg, hogy mikor és hol találta a tetemet (ha megoldható, a pontos helyet GPS-koordinátákkal adja meg). Lehetőség szerint fényképet is küldjön, illetve ha esetleg módjában áll, a példányt – az állagának megőrzése érdekében – gyűjtse be, és helyezze fagyasztóba.
A felhívás terjesztésével is nagyban hozzájárulhat a kutatás sikeréhez.

A kutatásban résztvevő intézmények, szervezetek:
Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjtemény,
Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület,
MME Emlősvédelmi Szakosztály,
Kaposvári Egyetem Ragadozóökológiai Kutatócsoport,
ELTE Útökológiai Munkacsoport,
MTA-DE „Lendület” Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás