Hirdetés
Reuter - MTI

Hat uniós tagország – az egykori 15-ök közül – nem küldte meg a brüsszeli kormányzatnak a széndioxid kibocsátás csökkentésének nemzeti tervét, ezért büntető eljárásnak nézhet elébe. Ezt az EU környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström jelentette be.

A hat ország előbb hivatalos felszólító levelet kap, majd ha ez után sem áll elő tervével, akkor a Brüsszeli Bizottság az Európai Bíróságnál kezdeményez ellenük eljárást. A biztos közölte, hogy Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország sem teljesítette határidőre tervének kidolgozását.

A széndioxid kibocsátások nemzeti csökkentési terve, amely egyben megszabja a kibocsátás kvótáit az egyes kibocsátókra 2005-től, alapul szolgálna a kvóták uniós kereskedelmének: azok, akik a kibocsátás-csökkentést túlteljesítik a “különbséget” eladhatják azoknak, akik alúlteljesítik. Brüsszel júniusig tekinti át a nemzeti csökkentési kvóták tervét, de Wallström már most figyelmeztetett, hogy a bizottság nem szeretné, ha egyes iparágak mások kárára túl nagy kibocsátási kvótákat kapnának.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás