Hirdetés

Közel hatszáz tonna elektronikai hulladék került elő a romániai háztartásokból egy országos szemétgyűjtési akció keretében.

Romániában – ahol a szelektív hulladékgyűjtésnek nincs még hagyománya – előrelépést jelent ez az akció. Egyetlen nap alatt sikerült ugyanis összegyűjteni a tavaly egész évben újrahasznosítás céljából összeszedett elektronikai hulladék mintegy felét.
Korodi Attila környezetvédelmi miniszter elmondta: a lomtalanítási napot abból a megfontolásból szervezték meg 110 városban, hogy felhívják a lakosság figyelmét: az elektronikai hulladéktól is meg kell szabadulni. Eddig ugyanis Romániában nem volt szokás kidobni a régi televíziókat vagy hűtőszekrényeket, amelyek a lakosság szegénysége
miatt igen nagy értéknek számítottak.
A legtöbb hulladék Bukarestben gyűlt össze. Az ócskaságok romániai, de főleg külföldi újrahasznosító központokba kerültek. Ezeknek a feldolgozó-egységeknek azonban Románia a jelek szerint nem tud elég munkát biztosítani.

Az európai normák szerint ugyanis Romániának az idén a lakosoktól fejenként 3 kilogramm elektronikai hulladékot kellene összegyűjtenie. A begyűjtött hatszáz tonna viszont fejenként csak 30 grammot tesz ki, s a hatóságok becslése szerint Romániának nehéz lesz teljesítenie a meghatározott normát. Emiatt nem az emberek fegyelmezetlensége vagy hiányos környezetkímélő kultúrája hibáztatható elsősorban – vélik a minisztérium szakértői, akik azt gyanítják, hogy a románoknak már nincs mit kidobniuk lakásaikból.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás