Hirdetés

A kartali önkormányzathoz nem jutott el jogszerű tiltakozó petíció a hulladéklerakó létesítése és az erről tervezett helyi népszavazás kiírása ellen, a referendumot október 5-én megtartják – mondta el Kovács László. A Pest megyei település polgármestere beszámolt arról, hogy a múlt héten eljuttattak hozzá egy papírt, amelyben lemondásra szólítják fel azokat a képviselőket, akik támogatják a népszavazás kiírását. Kovács László azonban ezt nem tekinti petíciónak, “ugyanis a papíron nem volt aláírás, és így jogilag nem minősül okiratnak”.

Urbán Imre, a beruházást ellenző kartali képviselő az MTI-nek elmondta: az átadott petíción kívül 2900 tiltakozó aláírás gyűlt össze a tervezett hulladéklerakó létesítése ellen. Miután a választásra jogosultak több mint fele elutasítja a projektet, a polgármester és a jegyző felelőssége az, hogyha mégis kiírják a népszavazást – mutatott rá a képviselő, aki szólt arról is, hogy a korábbi falugyűlésen megfogalmazott petíciót a polgármester a testületi ülésen kapta meg, ott annak tartalmát jegyzőkönyvbe vették.

Kovács László elmondta, hogy a hulladéklerakó felépülésével hosszú időre megoldódna a hulladékelhelyezés gondja, ugyanis a jövő év elején bezár az aszódi szeméttelep. “Az önkormányzatnak – amelynek 750-800 millió forint az éves bevétele – évi 40-50 millió forint hosszú időre kalkulálható stabil bevételt jelentene a tároló létesítése” – mondta. A polgármester tájékoztatott a beruházásból származó előnyökről is: az önkormányzat átvállalná a lakosoktól a hulladékszállítási díjat, ingyenes tankönyvhöz juthatnának azok is, akiknek most ez nem jár, sokkal jobban tudnák támogatni a szociálisan rászorulókat, illetve több pénz jutna a fejlesztésekre. Hozzátette: konkrét döntés azonban még nem született a beruházás ellentételezéséről és arról, hogy mire fordítanák a befolyt összeget.

Urbán Imre véleménye szerint 99 település 25 millió köbméter szemete az épített környezetre és az ökológiára hatalmas megterhelést jelentene. Arra a kérdésre, hogy a 13 tagú képviselőtestületből hányan ellenzik a hulladéklerakó létesítését sem Kovács László, sem Urbán Imre nem tudott választ adni, aki elmondta, hogy arról sem tud, hogy a képviselőtestületből aláírta-e valaki a tiltakozó ívet. A hulladéklerakó elleni aláírásgyűjtési akció augusztus 22-én indult Kartalon az Ökoszociális Mozgalom szervezte falufórumon. A regionális hulladéklerakó létesítését Püspökszilágy, Sződ és Kosd lakossága már elutasította.

A Pest megye északkeleti részén építendő regionális hulladéklerakó mintegy 6,6 milliárd forintos beruházás lenne, a pénz felét az EU állja, a többit a társuláshoz csatlakozó önkormányzatok mellett az állam biztosítja. Ha év végéig nem találnak helyet a tárolónak, elveszik a 3 milliárd forintos uniós támogatás, amelynek feltétele az is, hogy legalább 320 ezer ember szemetét fogadja a lerakó. Ehhez 99 település összefogására van szükség, jelenleg viszont 36 önkormányzat tagja a társulásnak.
2003. szeptember 10.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás