Hirdetés

Az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottsága testközelből tanulmányozta tegnap a szelektív hulladékgyűjtés magyarországi viszonyait. A hulladékkezelés mellett a termékdíj kérdése is napirendre került, amellyel kapcsolatban előremutató lépések is megfogalmazódtak.

Elsőként az ÖKO-Pannon Kht., mint a magyarországi csomagolási hulladékok gyűjtésének és hasznosításának koordinációjával foglalkozó legnagyobb közhasznú szervezet székhelyére látogatott el a bizottság. Ezek után a turai regionális hulladéklerakó és ártalmatlanító telepen gyakorlatban nézhették meg a hulladékgyűjtés és feldolgozás folyamatait a képviselők.
Tóth Gábor országgyűlési képviselő, a Környezetvédelmi Bizottság tagja szerint: „ A turai hulladéklerakó telep egy ékes példája annak, hogy önkormányzati összefogással is rentábilisan – a lakosság érdekeit szem előtt tartva – működtethető a szelektív hulladékgyűjtési rendszer. ” Az ÖKO–Pannon Kht. rendszeréhez ma már több, mint 350 település tartozik, többek között Tura és környéke, ahonnan 15.000 lakos szelektíven gyűjtött hulladékát gyűjtik be. Az említett 350 településen kialakított mintegy 3000 szelektív hulladékgyűjtő-szigeten több, mint 3,5 millió lakos gyűjtheti különválogatva a hulladékot.

Az ÖKO-Pannon Kht. rendszerében 2004-ben egy lakos átlagosan 8 kg csomagolási hulladékot gyűjtött szelektíven. A Kht. várakozása szerint ez az adat 2005-ben eléri majd a 9-10 kg / fő / év mennyiséget. Dr. Orosz Sándor, országgyűlési képviselő a Környezetvédelmi Bizottság alelnöke, a következőképpen foglalta össze a tapasztalatokat: ”Minden olyan kezdeményezést örömmel fogadok, amely szembesíti a jogalkotót azzal, hogy a gyakorlati tapasztalatok alapján egy adott szabályozáson javítani kell. A mai nap jól példázza ezt a termékdíj szabályozása esetében, hiszen számomra is világossá vált, hogy ebben a témában tényleg szükség van a szabályozás finomra hangolására. ” Magyarországnak a hulladékgazdálkodás terén is folyamatosan eleget kell tennie az EU szigorú előírásainak, jelen esetben a növekvő mennyiségű csomagolási hulladék megfelelő arányú gyűjtése és újrahasznosítás területén is.
Bár a csomagolási hulladékok begyűjtésében és hasznosításában az utóbbi három évben jelentős előrelépések történtek az említett szigorodó uniós előírásokat továbbra is figyelembe kell venni. Viszkei György, az ÖKO–Pannon Kht. ügyvezető igazgatója, a következőképpen értékelte a napot: „Nagy örömömre szolgált, hogy a bizottság elfogadta a meghívásunka, és a jelenlevők érdeklődve hallgatták meg azokat a gyakorlati tapasztalatokat, melyek tudatában a meglévő hulladékhasznosítással kapcsolatos szabályozások még hatékonyabbá tehetőek a jövőben.”
További információ
Pribelszki Edina ÖKO-Pannon Kht. Telefon: +36 1/383-9305

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás