Hirdetés

A Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör felmérést készített az elektronikai hulladékok visszagyűjtéséről. Visszaveszik-e a régit új berendezés vásárlása esetén, és ha igen, hova kerül?

Az elektronikai hulladékok esetében is egy kiinduló évszámtól kezdődően, 2005. ez az év, szükséges a hasznosítási és újrafeldolgozási arányokat teljesíteni. A jogszabály szerint a 2005. év nagyjából 20 százalékos hasznosítási és átlagban 15 százalékos újrafeldolgozási aránytól indulva 2008. év végére 80 -70 százalékra kell feltornázni ezeket az arányokat. A felmérésben két kérdésre kerestek választ: Visszaveszik-e a régit új berendezés vásárlása esetén, és ha igen, hova kerül?

Debrecenben 11 háztartási berendezést,10 információs és távközlési berendezést, valamint 11 mobiltelefont forgalmazó üzletet kerestek fel. A tapasztalatok szerint két boltban (nem is kis forgalmú ) nem vették volna vissza a háztartási berendezést, valamint egy esetben nem vették volna vissza az információs és távközlési berendezést. Három mobil telefont forgalmazó üzletben pedig a mobil telefont nem vették volna vissza.
Hajdúböszörményben a hasonló felmérést 6 háztartási berendezést, 3 információs és távközlési berendezést és 3 mobil telefont forgalmazó cégnél végezték és itt a debreceni tapasztalatokkal ellentétben mindenütt visszavették volna a berendezéseket új vásárlása esetén. A tapasztalatok szerint az így begyűjtött elektronikai berendezések mintegy 80 százaléka az egyik legnagyobb koordináló szervezeten keresztül kerül ártalmatlanításra, hasznosításra, míg a maradék 20 százaléka veszélyes hulladékkal foglalkozó cégeken keresztül kerül ki a forgalomból.
A cégek 90 százaléka kapcsolódott valamelyik koordináló szervezethez. Nagy valószínűség szerint a sok “kacatot” előállító ázsiai cégek ezekhez nem csatlakoztak, így azok termékeinek begyűjtése kérdéses. Szintén kérdéses az úgynevezett történelmi hulladékoké. Ha minden jól megy, akkor gyűjtőudvarokba, melyek akkor létesülnek, amint lesz rájuk forrás. Ám lehet, hogy jó magyar szokás szerint az árokpartra, erdőszélre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás