Hirdetés
greenfo/mti

Egyre több hód jelenik meg Bécsben, a várost átszelő Duna-csatorna mellett. A fákkal, kerékpár- és sétautakkal övezett mesterséges folyómeder mellett a fák törzsén messziről is jól látható harapásnyomok, facsonkok jelzik a védett rágcsálók jelenlétét.

Az ősz eleje óta egyre több hód vándorol el új élőhelyet keresve a Dunáról és a Duna-ártéri nemzeti parkból a belváros szélén folyó Duna-csatornáig. A jövevények várak építésével is próbálkoznak. Járókelők az egyik népszerű bécsi látványosság, a Hundertwasser-ház közelében is felfedeztek egy félkész hódvárat.

Bécs közigazgatási területén összesen kétszáz hódpár él, a Duna-csatorna mentén eddig négy-hat hódot észleltek. A fiatal állatok egy idő után új élőhelyet keresnek maguknak, ezért merészkednek be a város belső részéig. Túlszaporodástól azonban nem kell tartani. Sőt, a szakemberek abban is kételkednek, hogy tartósan megtelepszenek a hódok a Duna-csatorna mellett, ott ugyanis nagyon sokan sétáltatnak kutyát – mondta el az ORF internetes szerkesztőségének egy közigazgatási illetékes. “Mindenesetre sikerként könyveljük el, hogy jól érzik nálunk magukat” – tette hozzá. Az állatok nem okoznak túlságosan nagy kárt, és a kidöntött fák nem olyan nagyok, hogy veszélyt jelentsenek a hajóforgalomra.

Az 1860-as évekre teljesen kipusztult az európai hód Bécs területén, visszatelepítése az 1970-es, 1980-as években kezdődött.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás