Hirdetés
hvg hírlevél

Tömegével menekültek a Floridában élők a Milton hurrikán útjából, amely a Karib-tenger térségében megerősödve csütörtökön tört rá az USA népes déli szövetségi államára. Nem sokkal korábban, elsősorban Észak-Karolina térségében társa, a Helene pusztított. A klímaváltozás miatt világszerte erősebbek a szélviharok, amelyek típusa különböző.

Az Atlanti-óceán északi, illetve a Csendes-óceán északkeleti részén, a Karib-tengeren vagy a Mexikói-öbölben keletkező trópusi ciklon a hurrikán.
A Csendes-óceán északnyugati részéről induló vihar a tájfun, ami jellemzően Ázsiában tombol.
Az Indiai-óceán és a Csendes-óceán déli részéről induló vihar megőrzi a trópusi ciklon nevet, míg a Bengáli-öbölben és az Arab-tengerben keletkező a sima ciklon kategóriát kapja.

A trópusi ciklonok elnevezése sokáig esetleges volt, vagy ahhoz a helyszínhez kötődött, amelyre lecsaptak, mint az 1900-as galvestoni hurrikán. Néhány évtizede viszont rendszerben történik, és a neveket a Nemzetközi Meteorológiai Szervezet (WMO) tartja nyilván. A hurrikánokat az Amerikai Hurrikán Központ (NHC) 1953-ban kezdte elnevezni, és 1979-ig csak női keresztneveket használt, azóta az éves listán már férfiaké is van. A szezon június 1-jén kezdődik, és az ideiről már korábban azt állították, a szokottnál sokkal erősebb lesz.

Tavaly 20 szélvihar és hét hurrikán kapott nevet az Atlanti-óceán térségében. Erre akkor kerül sor, ha a trópusi vihar sebessége eléri az óránként 39 mérföldet (63 kilométer), amiből akkor lesz hurrikán, ha eléri az óránként 74 mérföldet (120 kilométer). A WMO adatbázisában hat készletnyi név szerepel, előre rögzítve, vagyis az idén alkalmazottakra legközelebb 2030-ban kerül sor ismét. Kivéve persze, ha egy nevet kivesznek a különlegesen pusztító hatása miatt, ami megeshet a Helene és a Milton elnevezéssel is.

Már nem hívnak például hurrikánt Katrinának, amely 2005-ben New Orleansra csapott le, átszakította a Pontchartrain tó gátját, és a víz elöntötte a várost. Helyette a Katriát használják, míg az 1999-ben visszavonultatott Floyd utódja a Franklin lett.

A név nem kezdődhet Q, U, X, Y és Z betűvel, ha pedig elfogyna egy készlet az évben – az utóbbi másfél évtizedben erre kétszer került sor, legutóbb 2020-ban, amikor szeptember közepére a értek a lista végére –, akkor van pótlista is.

Nyitókép: Matthew hurrikán nyomai Haiti. fotó: AFP/Hector Retamal

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás