Hirdetés

A környezetvédelmi miniszter csütörtökön cáfolta azon véleményeket, melyek szerint a holtágak rehabilitációjára született program nem működik, nincs rá pénz.

Turi-Kovács Béla egy szegedi szakmai nap keretében tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a program elindult; ugyan valóban korlátozott mértékben áll rendelkezésre pénz, de több forrás – véleménye szerint – csak akkor várható, ha az első eredmények láthatóak lesznek.

A miniszter úgy ítélte meg, hogy a holtágak az Alföldnek az idegenforgalom szempontjából a legnagyobb értékei, helyreállításuk után olyan vonzerőt jelenthetnek, amely nem pótolható másberuházással, ezért – ígérte – a tárca a lehetőségeihez képest igyekszik minden évben forrást biztosítani erre a célra.

– A támogatás sorrendjét és mértékét az szabja meg, hogy a rehabilitációval hol lehet minél jelentősebb természeti értékeket megmenteni, továbbá olyan lehetőséget biztosítani a környezőtelepüléseken élők számára, amelyek gazdasági előrelépést jelentenek- tájékoztatott a miniszter.

A szaktárca vezetője hangsúlyozta: a holtág-programot folytatni, s az ökoturizmus keretében fejleszteni kell.

Turi-Kovács Béla Szegeden aláírta a Holt-Maros rehabilitációjának több mint 410 millió forintos kormányzati támogatásáról szóló szerződést, amelyet ellátott kézjegyével Bartha László polgármester is.

A Holt-Maros rehabilitációjának első üteme a felső szakaszt érintette, a munkálatokat 2000-ben végezték, azóta jelentősen javulta környezet állapota, a holtágban kialakult a vízi élővilág.

Hamarosan elkezdődik a második ütem: a meder rendezésével, kotrásával kívánják megszüntetni a jelenlegi “mocsaras jelleget”, a víz frissítését.

Az önkormányzat sikeres pályázatának eredménye, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium 205,5 millió forint vissza nem térítendő, valamint ugyanekkora összegű visszatérítendő támogatással járul hozzá a Holt-Maros csaknem 750 millió forint költségűre habilitációjához
2002. február 21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás