Hirdetés

A vízügyi szakemberek helyszíni bejárás keretében mutatták be a sajtónak a Hortobágy-Berettyó ágotai térségében épülő vészelzáró zsilipet. Kóthay László, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) igazgatója a helyszínen elmondta: a mintegy kétszáz millió forintos beruházás elkészültével jelentősen javul majd a Hortobágy-Berettyó térségének árvízbiztonsága.Emlékeztetett rá, hogy magas árvizek idején a Hármas-Körös nem tudja fogadni a Hortobágy-Berettyó vizét, ezért korlátozni kell a belvizek beemelését a főcsatornába.A Hortobágy-medencéből érkező vizek olyan mértékben emelnék meg a vízszintet, hogy az a gátak magasságát meghaladva kiömlene a nagy-sárréti, a nagykunsági és a fegyvernek-mesterszállási ártéri öblözetbe, ami különösen Mezőtúr városát veszélyeztetné – mutatott rá.
A három ártéri öblözet több mint 3.200 négyzetkilométeres területén harminchárom településen száznyolcvanhatezer ember él – mondta el az igazgató.
Nagyobb árvizeknél az árvíz-katasztrófa elhárítása érdekében a mezőtúri árvízkapu zárása után ideiglenesen el kell rekeszteni a Hortobágy-Berettyót a mezőtúri szelvénytől 67 kilométerre lévő Ágotánál, s a vizet vissza kell tartani a nagyiváni tározóban.
Ezért a legutóbbi árvizek esetében – idézte föl Kóthay László – két alkalommal is rendkívüli erőfeszítésekkel sikerült vaslemezes szádfalallal lezárni a csatornát.
A most készülő vészelzáró-mű megépítésével az elzárást üzemszerűen, gyorsan, biztonságosan és költségtakarékosan tudják majd megoldani – mondta. Az ágotai vészelzáró kilencven százalékban elkészült, átadására szeptember közepén kerül majd sor – közölte az igazgató.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás