Hirdetés

2005. október 25-én reggel, a horvátországi Orahovica melletti halastavakon egy magyar gyűrűs, haldokló bütykös hattyút találtak. Ezt a madarat az MME gyűrűzőközpontjának adatai szerint Balatonfüreden, 2005. szeptember 9-én egészségesen fogták be, jelölték, majd ezután szabadon engedték.

A Horvátországi Madárgyűrűzési Központ a megkerülésről értesítette a magyarországi kollégákat. Elmondták, hogy a madár, több társával együtt október 19-én érkezett a területre, és még ugyanazon a napon 12 madár pusztult el. A tetemeket, később a magyar gyűrűs madár tetemét is, Zágrábba szállították kórbonctani vizsgálatra. Valamennyi madárban kimutatták a H5 vírus jelenlétét. A további, a H5N1 vírus esetleges előfordulását célzó vizsgálatok az angliai Központi Állatorvosi Laboratóriumban, folyamatban vannak.
A magyar gyűrűs madár egy speciális jelölőgyűrűt viselt a nyakán, amelynek segítségével a madár további befogás nélkül is azonosítható terepi megfigyelések során. A szóban forgó madarat a jelölést követő elengedés után még egyszer megfigyelték, szintén Balatonfüreden, szeptember 22-én. A bütykös hattyú hazai költő állománya a vedlési időszakot követő kóborlásai során eljut horvátországi, szlovéniai halastavakra, vizes élőhelyekre is. Magyarországra elsősorban a Kárpát-medence északi részeiről, Szilézia, a Cseh-medence, valamint a Lengyel-Alföld vidékéről érkeznek telelő állományok.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás