A rovat kizárólagos támogatója
(X)

A nyári hőség évről évre egyre veszélyesebbé válik. Ez sokaknak okoz kellemetlenséget, fáradtságot, fejfájást vagy akár komolyabb egészségügyi problémákat. A hőkimerülés és a hőguta elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelően védekezzünk a forróság ellen. Íme néhány tipp, amit érdemes betartani!

Viseljünk UV-szűrős szemüveget!

A divatos szemüvegkeret nem csak stílusos kiegészítő, hanem fontos védelmet is nyújhat a szemünknek. A napfény ugyanis károsíthatja a szemlencsét és a retinát, és növelheti a szürkehályog vagy az időskori makuladegeneráció kockázatát. Ezért válasszunk olyan napszemüveget, amelyik legalább 99%-ban kiszűri az UV-A és UV-B sugarakat. Fontos, hogy a nem sötétített, dioptriás női és férfi szemüveg is kérhető UV-szűrővel!

Maradjunk hűvös helyen!

Ha tehetjük, kerüljük a napközbeni szabadban tartózkodást, és válasszuk a légkondicionált vagy árnyékos helyeket. Ha muszáj kimennünk, iktassunk be gyakori szüneteket, amikor lehűthetjük magunkat egy pohár vízzel vagy egy zuhannyal. Viseljünk világos, lenge ruházatot és fejfedőt, és használjunk naptejet.

Igyunk elegendő folyadékot!

A hőségben fokozottan izzadunk, ezért fontos, hogy pótoljuk az elvesztett vizet és ásványi anyagokat. Igyunk legalább napi 2-3 liter vizet vagy cukormentes üdítőt, és kerüljük az alkoholt, a koffeint és a cukros italokat, mert ezek dehidratálhatnak. Ha sportolunk vagy fizikai munkát végzünk, akkor válasszuk az izotóniás italokat vagy a friss gyümölcsleveket.

Tartsuk otthonunkat hűvösen!

Ha nincs légkondink, akkor is tehetünk azért, hogy ne melegedjen fel túlságosan a lakásunk. Reggel húzzuk le a redőnyt vagy húzzuk be a függönyöket, hogy ne tűzzön be a nap. Hajnalban és éjszaka szellőztessünk át alaposan, és ha lehet, hagyjuk nyitva az ablakokat. Használjunk ventillátort vagy párologtatót a levegő frissítésére.

Figyeljünk az étkezésünkre!

A hőségben ne terheljük meg a szervezetünket nehéz vagy zsíros ételekkel. Válasszuk a könnyű, friss salátákat, zöldségeket, gyümölcsöket, joghurtot vagy túrót. Kerüljük a fűszeres ételeket, mert ezek fokozhatják az izzadást. Fogyasszunk sok antioxidánst tartalmazó ételt, mint például a bogyós gyümölcsök, a paradicsom vagy a zöld tea, mert ezek segíthetnek megvédeni a bőrünket a nap káros hatásaitól.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás