Hirdetés

Ezen a nyáron egy ausztrál vállalat egy sor bóját telepít a tengerbe a melbourne-i tengerparttól egy mérföldnyire, hogy a tenger hullámainak erejét felhasználva termeljen energiát. A rendszer akár 10 megawatt energia előállítására is képes a Melbourne-Sydney energiahálózat részére, ez 10.000 háztartás energiaszükséglete. Mindezt sokkal tisztábban, mint a hagyományos (gáz-, szén-) erőművek.
A bólyák több mint 1 méterrel süllyednek a tengerszint alá, ahol egy dugattyú-szerű szerkezet mozog egy hengerben a hullámok-mozgatta bólya mozgásának megfelelően. A mozgást egy generátor villamos energiává alakítja, amely a tengerfenéken futó kábelen jut a partra.
Számítógépek felügyelik a rendszert: kikapcsolják, amikor a túl nagyméretű hullámok veszélyeztetik azt, és visszakapcsolják, amikor a veszély elmúlt.
Az ausztrál beruházásban 20 bólyát telepítenek, mindegyik 4,5 méter átmérőjű, és 50 kw energia termelésére képes. A rendszert tervező és kivitelező Ocean Power Technologies az amerikai haditengerészettől is kapott egy megrendelést egy 1 Mw-os rendszer telepítésére egy Hawaii bázis számára.
A társaság a haditengerészet támogatásával fejlesztette ki a technológiát, 11 hónapig tesztelve azt egy Atlanti-óceáni kutatóbázison, ahol 2 személyes mini kutató-tengeralattjárók újratöltésére használták. A rendszer sikeresen túlélt több nagyobb vihart, többek között a Bonnie hurrikánt is, amely 10 méteres hullámokat produkált.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás