Hirdetés

A folyószabályozásokkal teljesen átalakított Tisza-völgy a folyó menti élővilág számára egy beszűkült élettér csupán, ugyanez mondható el a Maros vidékéről is. A mesterséges hatásokra szélsőségessé vált vízjárás nem kedvez a környezethez évezredek alatt alkalmazkodott életközösségeknek. A behurcolt állat- és növényfajok kapnak az ökológiai káoszon, és terjedésük tovább súlyosbítja a labilissá váló élő rendszer helyzetét. A gátak közé szorított folyó és élővilága segítségért kiált, kezünkből segítség helyett vízszennyezés ered…

Van lehetőség a segítségre!

Az ember tájátalakító munkájának „gyümölcseit”, a hullámtereken lévő csatornákat, kubikgödröket (a gátakhoz szükséges föld anyagnyerő gödrei), átereszeket és zsilipeket a természet szolgálatába lehet állítani! A CSEMETE és az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) megállapodást kötött arról, hogy a Tisza és a Maros egymással érintkező hullámtéri területén ezeket a műtárgyakat közös erővel rendbe teszi. A távlati terv az, hogy a műtárgyak segítségével egy, az élővilág számára az ősihez hasonló vízjárást, állapotokat lehessen teremteni. Ennek jelentősége a cianid szennyezés után éledező Tisza életében óriási, élet költözhet a nyárra kiszáradó haltemetőbe!

Az ATIVIZIG vállalta három zsilip helyreállítását, melyek mára meg is újultak, a csatornák kimélyítésére azonban még nem sikerült pénzt szerezni, és a vízjárás sem tette lehetővé a munkákat. A CSEMETE tagjainak feladata lenne a legegyszerűbb fizikai munkák, a hullámtéri csatornákban összegyűlt uszadék fák, a kubikgödrök közötti átvágásokban felhalmozódott üledék eltávolítása. A munkákat a CSEMETE erre a célra vásárolt láncfűrésze segíti, a csatornák nagy részét egyszer már végig is takarítottuk.
Tel: 62/437-984; mobil: 70/2199-221
2002.04.21.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás