Hirdetés
greenfo/mti

Romániában kétszer több új autót értékesítettek márciusban februárhoz viszonyítva, azonban az első negyedévben 43 százalékkal esett vissza az eladások száma az előző év hasonló időszakához képest.

A romániai autógyártók és -importálók egyesületének tegnap közölt adatai szerint márciusban több mint 10.300 új jármű talált gazdára, míg februárban csak 4600 gépkocsit értékesítettek. Az első negyedévben összesen mintegy 18.950 új gépkocsit vásároltak a románok, viszont tavaly ugyanebben az időszakban több mint 33.510 járművet sikerült értékesíteniük a gyártóknak.

A külföldön eladott romániai gépkocsik száma mintegy 58 százalékkal nőtt az első három hónap alatt, míg a behozatal 48,4 százalékkal csökkent. A romániai autópiacon továbbra is a Dacia volt a vezető márka, amelyből az első három hónapban összesen több mint 6.130 darabot adtak el.
Az eladott új gépkocsik számának növekedésében közrejátszott a romániai roncsprogram is. Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter hétfőn egy román rádiónak nyilatkozva elmondta: a románok gépkocsivásárlási kedve a következő hónapokban folyamatosan nőni fog, és a nyáron éri el a csúcsot.

A tíz évnél idősebb, forgalomból kivont autók után kiadott értékjegyek ugyanis novemberben érvényüket vesztik, ezért az ezek birtokába került személyeknek érdekük lesz megszabadulni a jegyektől, még mielőtt lejár a határidő. A romániai roncsprogram keretében az idén eddig több mint 60 ezer régi autót sikerült kivonni a forgalomból. A tárcavezető becslései szerint az év végéig több mint 100 ezer környezetszennyező autótól válnak meg tulajdonosaik Romániában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás