Hirdetés

Egy elképzelés szerint Nagy-Britannia kiterjedt vízi útjai mentén fekvő vállalatok a csatornák vizét használnák fel irodáik légkondicionálására. Az elképzelés mára valósággá érett: A GlaxoSmithKline élen jár a technológia alkalmazásában.

A GlaxoSmithKline (GSK) vállalat főhadiszállása London déli részén található egy csatorna partján. Az új hűtési koncepció segítségével, amely a csatorna vizét, hőcserélőket és hűtő berendezéseket használ, sikerült kiváltani a hagyományos légkondicionálókat. Az új módszer alkalmazásának célja – amelyet a British Waterways vállalattal együtt mutattak be – hogy a GSK-központ éves széndioxid kibocsátását 920 tonnával csökkentsék és hogy az energiaszámla is kevesebb legyen.

Az Egyesült Királyság 2200 mérföld hosszúságú csatornákból és folyókból álló vízi útjaira felügyelő British Waterways becslései szerint az ország területén további 1000 vízparti cég élhetne a GSK példájával és használhatná a csatornák vizét hűtésre és fűtésre. Ez éves energia megtakarításban 100 millió fontot eredményezne. A széndioxid kibocsátás pedig kb. 1 millió tonnával csökkenne, ami megfelelne 400 ezer nagyobb méretű autó forgalomból történő kivonásának.

„Az ipari múlt öröksége, a vízi utak több ezer vízparti, ipari-kereskedelmi létesítmény mellett haladnak el zöldebb utat kínálva az üzleti tevékenységnek.” – mondta Tony Hales, a British Waterways elnöke. A GSK az első a londoni tőzsdén jegyzett legjelentősebb száz vállalat (FTSE 100) közül, amely előnyöket kovácsol a csatorna parti elhelyezkedéséből, hogy csökkentse energiaszámláit és a környezetre gyakorolt hatását.” – tette hozzá Hales.

A nyugat-londoni kezdeményezés a hagyományos légkondicionáló berendezéseket váltja fel. Visszaforgatható vizet használ a Grand Union Canal csatornából a GSK számítógép központjának hűtésére. Mivel a csatornába visszakerülő víz enyhén melegebb, szükség volt egy környezeti hatástanulmányra és a Környezeti Ügynökség (Environment Agency) belegyezésére.

„Amellett, hogy jó üzletet csináltunk az évi 100 ezer fontos megtakarításnak köszönhetően öt év alatt megtérülő beruházással, a Grand Union Canal projekt az egyik olyan kezdeményezésünk, amely a fenntartható világ felé mutat és bizonyítja elkötelezettségünket a GSK környezetre gyakorolt hatásának csökkentése mellett.” – mondta Duncan Learmouth a vállalat kommunikációs vezetője. A számítógépközpont hűtése mellett a GSK a csatornavizet használja más vízparti épületeinek – egy egyetemnek, bevásárló központnak és szállodának – fűtésére és hűtésére.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás